Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.03.2015

Bio již není výstředností

Ve středu 4. března se v Praze uskutečnila akce Bio Italy, kterou organizovala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora ve spolupráci s FederBio. V rámci akce se prezentovalo jedenáct italských podniků aktivních v oblasti biologické produkce potravin. Na téma jsme mluvili s manažerem FederBio Robertem Pintonem.

 

Jak hodnotíte pražskou akci?

Italské firmy byly z organizačního hlediska velice spokojené. S jedenácti přítomnými firmami jsme pokryli mnohá hlavní odvětví italské výroby biopotravin jako víno, olej, sladkosti, těstovin, omáčky, konzervy a také čerstvé produkty. Je důležité, že na akci byli přítomni i někteří zástupci obchodních řetězců. Některé typologie zboží, například čerstvá zelenina a ovoce, potřebují docela vysokou minimální zakázku proto, aby se vyplatila přeprava.

 

V jakém je stavu italské bio odvětví?

Bio odvětví je prakticky jediným segmentem italského potravinářského trhu, který rostl dosti vysokým tempem i v těchto letech poznamenaných celkovým poklesem spotřeby. Navíc jsou v plné expanzi další příbuzné segmenty jako strava pro alergiky či jídla pro vegetariány a vegany. Italský trh s bio potravinami tvoří síť 1,2 tisíc specializovaných obchodů. Naopak v některých dalších zemích, například ve Spojeném království či v Německu, převažuje distribuce v supermarketech. Důležitost tohoto trhu dokazuje i fakt, že prakticky všechny nejvýznamnější firmy mají vlastní řadu bio produktů. V Itálii tak biopotraviny tvoří úctyhodné odvětví a není jen takovou výstředností, jak se mohlo stávat v 80. letech.

 

Proč podle Vás zákazníci kupují bio potraviny?

Významnou roli sehrává potravinová bezpečnost. Spotřebitelé si čím dál více všímají přítomnosti hnojiv, chemických postřiků a dalších negativních látek, jež mohou obsahovat potraviny z nebiologické výroby. Není tudíž překvapením, že čím dál více rodičů kupuje svým dětem bio potraviny, což dokazuje i fakt, že polovina dětských přesnídávek prodaných v Itálii je bio. Další zásadní záležitostí je ekologická udržitelnost, jež je obzvláště palčivým problémem v zemích, kde je velice intenzivní zemědělství a chov zvířat. V tomto případě bio odvětví zásadně snižuje ekologickou zátěž výroby potravin.

 

Itálie je jednou z velmocí ve výrobě biopotravin. Jakou roli však zastává tato výroba v rámci italského potravinářství?

Na bio zemědělství je věnováno zhruba 10% italské zemědělské půdy. Bio zemědělství má nižší průměrný věk než zbytek odvětví, dvě třetiny personálu má maturitu či vysokoškolský titul, a disponují tak důležitými znalostmi. Protažená forma italského poloostrova umožňuje realizovat i několik úrod v roce. A nakonec, pro mnohé podniky je bio výzva pro ně samotné a nikoliv primárně pro trh: zemědělství bez použití chemických přípravků je totiž obtížnější a vyžaduje více znalostí než to normální. Díky tomu je Itálie dnes největším světovým exportérem biopotravin.

 

Existují další možnosti růstu tohoto odvětví v Itálii?

V současnosti máme dramatickou potřebu zvýšit počet italských bio potravinářských firem, aby jsme mohli pokrýt domácí i zahraniční poptávku. Je tudíž nutné přitáhnout do odvětví mladé zemědělce, jež již dnes tvoří páteř italského bia. A současně většina mladých zemědělců, již se rozhodnou založit firmu podniká v bio zemědělství. Ale to nestačí a veřejná správa by měla vést politiky podpory mladým zemědělcům v bio odvětví. Navíc nepomáhá fakt, že podpora biologickým zemědělským podnikům je prakticky stejná, jako ta věnovaná integrálnímu zemědělství, kde lze v omezeném rozsahu používat chemické přípravky. I přesto však bio představuje budoucnost italského zemědělství, jak ukazují i čísla za posledních deset let.

 

 

Loading…