Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

27.05.2015

Česká města zůstavají finančně stabilní

České obce zůstávají v dobré finační kondici i přes pokles státních dotací. Ukazuje to pravidelná zpráva o hospodaření českých měst a obcí, kterou ročně vydává CRIF – Czech Credit Bureau.

Celkově se tak ratingové hodnocení 21% měst a obcí zlepšilo, zatímco u 22% obcí se stal přesný opak. Zhruba 33% českých měst a obcí má rating v nejvyšším segmentu, 53% měst a obcí má rating ve středním pásmu a stabilně 14% obcí má rating v nejnižším a rizikovém pásmu. Celkové hospodaření obcí tak skončilo v přebytku sedmi miliard korun, zatímco celkové zadlužení se snížilo o 2,9 miliard korun na 54,9 miliard korun.

V posledních etech se také významně změnilo financování obcí. V roce 2014 tak poprvé příjmy z evropských dotací převýšily příjmy z národních dotací, jež v posledních letech zaznamenaly propad o 40%. Celkově se však dotace obcím meziročně zvýšily o 11%.

Celková bilance hospodaření českých měst a obcí je tak pozitivní. "V roce 2014 si obce polepšily v mnoha sledovaných parametrech. Podařilo se jim snížit dluh, udržet přebytek rozpočtu a zvýšit kapitálové výdaje, přičemž i nadále snížily prodej majetku," hodnotí vývoj člen představenstva CRIF – Czech Credit BureauPavel Finger.

 

Zdroj: financninoviny.cz

Zdroj fotografie: Flickr

Loading…