Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.11.2015

CTS Group: dvacet pět let italsko-českých vztahů

CTS Group byla prvními společnostmi, jež se zaměřily na rozvoj ekonomických vztahů mezi Itálií a Českou republikou. V průběhu posledních 25ti let společnost poskytla asistenci desítkám italských investorů, již přišli do země po Sametové revoluci. Na téma jsme mluvili s Petrem Dostálem, předsedou představenstva CTS Group.

CTS Group oslavila dvacet pět let existence. Jaké byly Vaše začátky?

Naše společnost byla jednou z prvních soukromých společnosti založených v Praze po pádu komunistického režimu. V tomto ohledu si stále pamatuji překvapené výrazy úředníků na Městském soudu v Praze, kam jsme šli založit naše společnost na základě občanského zákoníku z roku 1939. CTS byla aktivní na celém území Československa, na což odkazuje i samotný název společnost: CTS totiž znamená Československé teritoriální služby. A na Slovensku jsme stále aktivní skrze samostatnou společnost.

Jaké služby tehdy poptávaly italské podniky nejvíce?

Italské podniky požadovaly balíček služeb s asistencí ve všech klíčových oblastech podnikání, od konzultaci v průběhu akvizice až po marketing či právní poradenství. CTS Group tak vyšla vstříc těmto požadavkům, a rozvinula tyto služby, které stále jsou velice poptávané.

Na kolik italské podniky dokázaly využít možnosti, které skýtala ekonomická transformace v 90. letech a s tím spojené privatizace a restituce?

Italské podniky se privatizacích příliš neúčastnily. Mnozí italští podnikatelé však dokázali využít restitucí nemovitého majetku zabaveného komunistickým režimem. Mnozí majitelé se totiž z různých důvodů chtěli rychle zbavit nově nabytého majetku, a často prodávali i pod cenou. A italští podnikatelé měli dostatek hotovosti pro uspokojení těchto požadavků. Toto období má své světlé a stinné stránky. Do Prahy přijelo mnoho podnikatelů, kteří nakonec nedokázali dotáhnout do konce své projekty, což poškodilo pověst zdejší italské podnikatelské komunity. Na druhé straně oprava domů v centru Prahy je ve velké míře zásluhou italských realitních podnikatelů.

CTS Group patří k zakladatelům Italsko-české komory. Co Vás přimělo k založení této instituce?

Pro přesnost, zakládací listina komory je podepsaná mnou, panem Antoniem Pasqualem a panem Paolem Ferrarim. V první řadě jsme chtěli vytvořit komunikační kanál, který by propojil italské podnikatele v ČR, a vytvořil by tak opravdovou business komunitu. Chtěli jsme také zlepšit pověst italských podnikatelů, která, jak jsem již řekl, utrpěla v polovině 90. let jisté šrámy. A Komora měla být i organizací, jež bude lobbovat za zájmy svých členů. Myslím, že se podařilo dosáhnout všech těchto cílů. Společně s Velvyslanectvím a Italským kulturním institutem tak dnes Komora patří k nejvýznamnějším italským institucím v ČR.

CTS Group asistoval některým významným italským investicím v ČR. Jaké jsou výhledy pro italské investice v České republice?

Náš core business v posledních patnácti letech tvoří právě asistence italským investorů. Dokázali jsme přesvědčit mnoho italských investorů, že právě ČR je strategickým místem pro rozvoj na evropských trzích, a to především v odvětví zpracovatelského průmyslu. A tato aktivita má stále dobré vyhlídky do budoucnosti. Mnohé společnosti si totiž začínají uvědomovat, že rozhodujícím faktorem nejsou jen náklady na práci. Ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu je ČR velice konkurenceschopná díky kvalifikované pracovní síle, nízkým cenám energie,zeměpisné poloze či přítomnosti výzkumných a rozvojových center, jež umožňují realizovat výroby s vysokou přidanou hodnotou. Přijít do České republiky tak bylo pro mnohé italské podniky správným strategickým rozhodnutí. Není totiž neobvyklé, že české dceřinné společnosti pomáhají v období hospodářských obtíží svým italským mateřským společnostem

A jaká bude podle Vás budoucnost ekonomických vztahů mezi Itálií a ČR? Koneckonců dnes i mnohé české společnosti provádí akvizice v Itálii...

Ano, některé české společnosti se rozvíjí i v Itálii. Například v odvětví cestovního ruchu dochází k tomu, že české společnosti přímo kupují ubytovací struktury. A v posledních letech rostou také distribuční sítě tradičních českých výrobků, jako je sklo či keramika. Nicméně nemyslím si, že české společnosti mají takovou sílu, aby byly rozhodující na italském trhu. Spíše očekávám, že do ČR ještě přijdou silní italští investoři.

CTS Group se angažuje v projektu Pohár Josefa Masopusta. Proč jste aktivní v tomto fotbalovém projektu?

Pohár je pojmenovaný po známém československém fotbalistovi Josefu Masopustovi, který se proslavil svým talentem a smyslem pro fair-play, za který dostal v roce 1962 i ocenění Zlatý míč. Pohár, který se hraje na střední školách po celé zemi, chce posílit mezi mladými smysl pro fair play a respekt k pravidlům, což považujeme za důležité pro budoucnost celé české společnosti.

Zdroj fotografie:Camic

Loading…