Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.03.2015

Dvě české společnosti se uchází o podíl Enelu v SE

Dvě české společnosti se uchází o koupi majoritního akciového podíu drženého italskou společností Enel v Slovenské Elektrarne. Uvádí to agentura Reuters s odkazem na tři vnitřní zdroje uvnitř italské společnosti.

Podle informací Reuters se o 66% akcií Slovenské elektrarne, které Enel prodává v rámci snahy o snížení zadlužení skupiny, uchází česká energetická společnost Čez a český holding Eph. Nejvíce však ekonomické analitiky překvapila domnělá účast na soutěži finské společnost Fortum. O majoritní akciový balíček by mělo mít zájem i konsorcium vedené maďarskou společností Mol, která podniká v ropné odvětví. Žádná stopa zatím po nabídce slovenské vlády, která drží ve společnosti 34% akcií.

Jedním z hlavních témat při vyjednávání s potenciálními kupci bude otázka dostavby dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce. Slovenská vláda trvá na dostavbě elektrárny, i přestože se náklady vyšplhaly z 2,4 na 4,6 miliard eur. Současně však ceny elektrické energie významně poklesly, což ohrožuje hospodářskou návratnost investice. Postoj  k tomuto projektu tak bude společně s nabídnutou cenou mezi hlavními faktory výběru kupce majoritního podílu v této slovenské energetické společnosti, která pokrývá circa 80% domácí poptávky.

Zdroj: borsaitaliana.it

 

Loading…