Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.05.2015

Elektronická evidence tržeb se bude týkat méně podniků

Nový a stěžejní projekt ministra financí Andreje Babiše, Elektronická evidence tržeb (EET), stále čeří vody tuzemské politiky. Projekt se stal totiž námětem koaličních vyjednáváních, která vyústila v rámcovou dohodu.

Nová Elektronická evidence tržeb by měla vytvořit centrální registr všech příjmů z prodeje firem, jež budou mít povinnost se systému účastnit. Firmy tak budou muset zaslat do centrálního datového centra několik klíčových o probíhajícím prodeji. Systém by měl na zadání údajů odpovědět vydáním účtenky s unikátním kódem, který prodejcem bude muset předat kupujícímu. Ten pak bude moci skrze zadání kódu do informačního systému zkontrolovat správnost údajů. Podle Ministerstva by pořizovací náklady přenosových zařízení měly být daleko nižší než zavedení registračních pokladen, které tak spadlo pod stůl. Na druhé straně si systém vyžádá velice kvalitní internetové spojení, které bude schopné vyřídit stovky tisíc žádostí denně.

Mezi hlavními body dohody je upřesnění okruhu podniků, pro které bude EET povinná. Koalice se rozhodla, že systém bude povinný pro podniky v pohostinství, ve velkoobchodě, v maloobchodě a pro řemeslníky. Alespoň v prvním sledu se počet podniků, kterým vznikne tato nová povinnost, se sníží o polovinu, z 600 na 300 tisíc. “Koalice se rozhodla zaměřit úsilí na odvětví, jež považuje za náchylnější k daňovým únikům DPH,” říká rd. Roberto Massa, člen představenstva Italsko-české komory pro oblast consultingu. “Jedná se především o odvětví, kde je mnoho transakcí prováděno hotově, a platebními kartami. ”

 Dalším zásadním bodem dohody je harmonogram spuštění nového systému. Dohoda potvrzuje harmonogram navržený Ministerstvem Financí, podle kterého by EET měla být spuštěna od prvního ledna 2016 pro firmy v pohostinství a od dubna i pro ostatní oblasti. “Nicméně samotné ministerstvo připouští, že spuštění systému by mohlo být opožděno o pár měsíců,” poukazuje Roberto Massa. “Spuštění systému by bylo možné i za pouhých šest měsíců, i přestože přípravy nejsou pravděpodobně v pokročilém stádiu. Velice podobné systémy však fungují na Slovensku a v Chorvatsku, takže Česká republika může využít již existujícího know-how.”

Ministerstvo Financí se snaží minimalizovat náklady podniků na připojení k EET. Podle ministerstva, přenosové technologie budou stát podniky jen několik stovek korun měsíčně, a část nákladů by mělo být možné odečíst z daní. “Každopádně nový systém představuje nové finanční výdaje a zvýšení byrokratické zátěže, které bude citelné zvláště pro malé podniky, kterým také přibude nová povinnost,” komentuje dr. Roberto Massa.

Nový systém je výsledkem přístupu, dle kterého rozšíření datové základny vede k efektivnějšímu boji proti daňovým únikům. “Dalším stále silnějším trendem je digitalizace údajů, která urychluje jejich zpracování,” dodává Roberto Massa. “Již letos musí být většina daňových přiznání podána elektronicky. Díky tomu může být část personálu, která se nejdříve věnovala zpracování údajů, převelena na kontroly v terénu, které v minulých letech probíhaly jen výjimečně, což bylo patrné především v Praze a okolí.”

Ohledně již existujících prostředcích boje proti únikům na DPH, Národní kontrolní úřad zkritizoval ve svém reportu některá opatření proti únikům daně přijatá v posledních letech. Zpráva zpochybňuje efektivitu opatření jako Institut nespolehlivého plátce Dph či Registr účtů, zatím co chválí rozšíření režimu reverse charge na nové oblasti. “V obecné rovině se však daňová správa zdráhá vyplácet desetimilionové vratky na DPH, jak se stávalo v minulosti,” komentuje dr. Roberto Massa. “I díky tomu se tak dopad jednotlivých opatření snižuje.”

Celková efektivita nového systému, který připravuje Ministerstvo Financí, však stále zůstává dosti nejasná. A v to, že systém bude opravdu účinný nevěří zřejmě představitelé ČSSD, kteří otevřeně zpochybňuji schopnosti ministra Babiše vybírat daně. Ministr financí a leader hnutí Ano 2011 naopak považuje účinný výběr Dph jako nezbytnou odpověď, jež dokáže neutralizovat tlaky sociálních demokratů na zvýšení korporátních daní. Střety mezi koaličními partnery ohledně fiskální oblasti zřejmě ještě neskončily.

 

 Zdroj fotografie: pixabay

Loading…