Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.03.2015

Evropský den řemeslné zmrzliny se zastavil v Praze

Hlavní akce k třetímu Evropskému dni řemeslné zmrzliny se letos odehrála v Praze. Hstila v úterý 24. března cukrárna Gelati Eis Caffé Morena Faganella, člena Italsko-české komora.

Akce byla zahájena pozdravem italského velvyslance v Praze, J.E. Aldem Amatim. “Zmrzlina se zrodila na jihu Itálii ale její výroba byla rozvinuta na severu země,” podtrhl velvyslanec Amati tento příklad plodné spolupráce mezi různými regiony Itálie.

Řemeslná zmrzlina představuje významnou součást italské gastronomie, jež se stal společným evropským jměním. “Zmrzlina je prvním mléčným produktem, kterému byl věnován Evropský den,” poukazuje místopředseda Sdružení výrobců řemeslné zmrzliny (Artglace) Fausto Bortolot, “Evropský den uznává vysokou kvalitu tohoto druhu potravin, jež umožňuje poznat a použít suroviny typické pro každý evropský region.”

Evropský den řemeslné zmrzliny je také příležitostí, jak podpořit známost tohoto výrobku, a to především v zemích, kde jsou aktivní členové Artglace. “Řemeslná zmrzlina, a především ta italská, je díky použití mléka, čerstvého ovoce a cukru plnohodnotným chodem, který má výborné nutriční rysy, díky čemuž je řemeslná zmrzlina vhodným občerstvením pro osoby prakticky každého věku,” uvádí místopředseda Bortolot, “Chceme podporovat růst výroby řemeslné zmrzliny, protože si myslíme, že stále pro ni existuje - vedle průmyslově vyráběných produktů - místo na trhu.”

Řemeslná zmrzlina, a ta italská především, se za poslední století stala plnohodnotnou součástí gastronomií zemí střední Evropy. Řemeslná výroba zmrzlina ve střední Evropě zažila rozmach na začátku 20. století, a pokračovala se střídavými úspěchy po celé “dlouhé” století. “Významné místo řemeslné zmrzliny v těchto gastronomických kulturách ukazuje i fakt, že v Německu je hned po Itálii největší počet výroben řemeslné zmrzliny,” upozorňuje místopředseda Bortolot, “Bohužel v některých zemí regionu, včetně České republiky, byla tato historická kontinuita přerušena, takže její výroba musel začít znovu od začátku.”

Evropský den řemeslné zmrzliny byl také příležitostí k poznání mikroregionu Longarone, kde má řemeslná výroba zmrzliny mimořádně hluboké kořeny. “Z Longarone a okolí obvykle pocházely zmrzlináři, již vyráběli na začátku minulého století zmrzlinu v zemích střední Evropě, a to především v Německu, Rakousku, v Praze či Budapešti,” dodává místopředseda veletrhu MIG Longarone Fiere Luigino Olivier, “I proto byl v Logarone v roce 1959 poprvé zorganizován veletrh Mostra Internazionale del Gelato, který je stále jediným evropským veletrhem věnovaným jen řemeslně vyráběné zmrzlině.”

A právě z Longarone dorazil stroj na řemeslnou výrobu zmrzliny, vyrobený v roce 1920, se kterým mistři zmrzlináři připravili pro přítomné na pražské akci řemeslnou zmrzlinu, která se již stala neodlučitelnou součástí evropského gastronomického dědictví.

 

 

Loading…