Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.06.2015

Giro d’Italia 2017 v Praze?

V druhé polovině června česká média referovala o možnosti, že organizační výbor cyklistického závodu Giro d'Italia zvažuje, že by zahajovací etapa odstartovala z Prahy a České republiky.

Zprávu českým médiím sdělil syn bývalého prezidenta republiky Václav Klaus jr, dle kterého předseda organizačního výboru Gira d'Italia Mauro Vegni a jeho tým Prahu navštívili již v březnu, aby zhodnotili stav města. Praha a Česká republika tak prošly první fází hodnocení ze strany pořadatelů závodu a mohly by si tak přisoudit zahajovací etapu ročníku 2017 nebo 2018. Zájem tisku potvrdili i samotní organizátoři. Jak však upozornil Václav Klaus jr., v roce 2017 se pojede sté Giro d'Italia.

Jak dále řekl Václav Klaus jr., etapa by jela z Prahy do Bratislavy a dotkla by se tak celé řady měst a regionů. Poprvé by tak Giro startovalo v zemi východní Evropy. Aby se tak stalo, čeští iniciátoři budou muset překonat ostrou konkurenci: zájem o zahajovací etapu v roce 2017 již projevily také Washington a Dubaj.

Nápad, že by Giro d'Italia startovalo z Prahy, nenechal chladnou italsko-českou podnikatelskou komunitu. “První myšlenka tohoto druhu byla formulovaná mnou a dr. Enzem Cainerem, jež je zodpovědný za etapy Gira ve Frulánsku,” říká Francesco Augusto Razezzo, člen Představenstva Italsko-české komory s portfejí pro sport a kulturu. “Jedná se o velice ambiciózní projekt, který by Praze i dalším městům, kudy by etapa projížděla, přinesl velký přínos co do viditelnosti a turistického ruchu. Pokud by zahajovací etapa v Praze opravdu startovala, tak by Italsko-česká komora udělala vše co je v jejích silách, aby byla tato akce úspěšná.”

Vzhledem k velké popularitě cyklistice mezi Čechy, průjezd Gira d'Italia může mít pozitivní dopad i na obraz Itálie. “Obraz Itálie v ČR by se jistě posílil, protože společně s Tour de France je Giro d'Italia nejvýznamnějším cyklistickým závodem na světě,” myslí si Francesco A. Razetto. “Giro d'Italia a další sportovní události, například pražské maratony pořádané členem Komory a významnou osobností italské komunity Carlem Capalbem, ukazují, že Italové mají velkou schopnost kreativity a realizace s důrazem na detaily i ve sportovním odvětví.”

Zahájení Gira d'Italia by Praze i celé řady přineslo podstatné benefity, aniž by bylo nutné stavět nákladné sportovní infrastruktury jako v případě Olympiád. I proto výbor českých navrhovatelů doufá, že místní samospráva uzná přidanou hodnotu Gira d'Italia a pořádání etapy podpoří.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…