Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.02.2015

Hdp v roce 2014 táhl průmysl a investice

Hrubý domácí produkt zaznamenal v roce 2014 výrazné oživení. Ukazuje to první projekce Českého statistického úřadu (Čsú).

 

Podle údajů Čsú hrubý domácí produkt vzrostl v roce 2014 o 2%, což je o něco méně než předpovídaly prognózy Ministerstva Financí a České národní banky. “Dvouprocentní růst české ekonomiky je dvojnásobně rychlejší než růst v eurozóně,” upozorňuje ekonom Deloitte David Marek, “Ostatní středoevropské země ovšem rostly rychleji: Slovensko si patrně polepšilo o 2,4 procenta, Maďarsko a Polsko o více než tři procenta.”

 

Růst je ve velkém míře ovlivněn dobrým vývoje v průmyslovém odvětví. Průmyslová výroba se totiž zvýšila o 4,9%, zatímco příjmy vzlétly o 8,4%. Nejvíce profitovaly z růstu ta odvětví, jež jsou silně orientovaná na zahraniční trhy, protože mohl využít efektu oslabené koruny. A tak příjmy v automobilovém odvětví se zvýšily takřka o pětiny, zatímco ty z výroby elektronických a IT prostředků se zvýšily o 17,3%.

 

Jasné signály oživení přišly i z odvětvích, jež se v minulých letech nejsilněji dotkla krize. Poprvé za posledních let tak vzrostla výroba ve stavebnictví (+2,3%), a to především díky rozmrazení několika velkých infrastrukturálních projektů. Určité zbrzdění odvětví bylo ovšem zaznamenáno na konci roku, a v prosinci výroba poklesla. “Výjimečně silným růstovým impulsem pro ekonomiku ČR tak stavebnictví v příštím roce vůbec být nemusí, i když developery a potažmo i stavební firmy bude jistě lákat investování do trhu nemovitostí,” poukazuje analytička Čsú Drahomíra Dubská, “Úrokové sazby úvěrů na bydlení zůstanou vlivem slabé inflace nízko a optimismus domácností co se týká budoucího vývoje výrazně narostl. Navíc ceny nemovitostí již rostou.”

 

V roce 2014 zaznamenalo náznaky oživení i odvětví služeb, jehož příjmy, poprvé od roku 2009, se zvýšily o 0,6%. Oživení je však v rámci jednotlivých odvětví dosti nepravidelné, jelikož příjmy z realitního trhu a z poskytování technických a projektačních služeb zaznamenaly výrazné poklesy. Výrazně se naopak zvýšily příjmy v maloobchodě, a to o 4,7%.

 

Dobrý vývoj ekonomiky se projevil také na příjmech domácností. Nejsilněji rostly platy v průmyslu, kde dosahují v průměru bezmála 30 tisíc korun měsíčně (hrubá mzda). Celkově tak disponibilní příjem českých domácností vzrostl o 2,7%: silněji rostly platy zaměstnanců (+3,7%) než příjmy živnostníků (+1,7%).

 

České hospodářství tak ukázalo dobrý potenciál růstu, který by měl trvat i v letošním roce. Optimismus byl však trochu zmrazen výsledky za poslední kvartál, kdy Hdp vzrostl jen o 1,3%. “Na meziroční zpomalení růstu HDP měla vliv vyšší srovnávací základna, a především vysoký výběr spotřebních daní z tabákových výrobků na konci roku 2013, způsobený předzásobením, které se v roce 2014 již neopakovalo,” poukazují analytici Čsú.

 

I proto zůstávají platné prognózy, dle kterých by letos mělo české hospodářství vzrůst o 2,5% díky silnému zvýšení investic a dobrému vývoji spotřeby domácností.

 

Loading…