Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

31.03.2015

I v Praze bude italská základní škola

Příští školní rok začne fungovat první Italská základní škola (první i druhý stupeň), jejíž třídy budou spadat pod pražskou Základní školu Jiřího Gutha-Jarkovského. O projektu jsme mluvili s jedním z jeho iniciátorů, prof. Alfredem Ioriem.

Na koho se obrací nová Italská základní škola v Praze?

Vzhledem k tomu, že zápis již skončil, tak odpovím čísly. V prvních dvou třídách prvního a druhého stupně máme celkem zapsaných třicítku děti, deset na prvním stupni a zbytek na druhém. Většinu žáků tvoří děti bez italských rodičů. Je evidentní, že pedagogická nabídka obou tříd je atraktivní i pro české rodiny. A samozřejmě škola představuje příležitost i pro italskou komunitu v Praze.

V pedagogické nabídce hraje stěžejní roli metoda CLIL. O co jde?

Chtěli jsme vytvořit naprosto dvou-kulturní školu. Proto předměty jako jazyk a literatura budou vyučované v jednotlivých jazycích, v češtině, italštině a angličtině. Předměty, které nemají jasné zakotvení v konkrétní jazyce, např. matematika a fyzika, budou vyučované střídavě v češtině a italštině. Naším cílem je totiž poskytnout kompletní vzdělání v obou jazycích. Abychom dosáhli tohoto cíle, tak jsme se inspirovali model tří-jazykových škol ve Finsku, kde podobné školy fungují s úspěchem již třicet let. Naše škola tak spojuje místní jazyk a kulturu, jazyk a kulturu Itálie a současnou lingua franca, angličtinu.

Pedagogická nabídka odráží italské a české školní plány?

Škola i třídy mají samozřejmě platnou akreditaci MŠMT, a brzo přibude obdobná akreditace od italského Ministerstva školství, a to díky memorandu vypracovaném Italským velvyslanectvím v Praze. Když jsme začali sestavovat pedagogickou nabídku, která musí být slučitelná s oběma systémy, tak jsme si všimli, že rozdíly jsou minimální. Tyto rozdíly jsme se snažili reflektovat, do Plánu tak, aby studenti měli úplnou kulturní výbavu, která by jim umožnila pokračovat ve studií v obou zemí.

Rodiny žáků budou muset platit nějaké školné?

Zcela jistě ne. Škola je zcela veřejná, a tudíž výuka je zadarmo kromě mimoškolních aktivit. Myslím, že je to opravdu významné vítězství, vezme-li se v úvahu, že se škola nachází na Praze-1.

Dostalo se vám podpory od italských institucí a komunity?

Projekt byl podpořen Italským velvyslanectvím v Praze, které nám půjčilo prostory pro prezentaci a její funkcionáři nám dali spoustu dobrých rad. Pomoci se nám dostalo také od italského Ministerstva školství, kteří nás doprovodili celou úřední procedurou. Ministerstvo navíc na školu poskytne i malý finanční příspěvek. Chci zde také připomenout příspěvek soukromého sektoru, a především pojišťovny Generali Group. Především v osobě pana generálního ředitele Luciana Ciriny jsme našli velkou ochotu a otevřenost vůči projektu Italské základní škole v Praze. Generali Group se nám zavázala, že na projekt dá roční příspěvek, který bude sloužit na nákup pedagogických pomůcek a zlepšení kvality výuky.

Loading…