Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.07.2015

Itálie by měla přilákat i zahraniční výrobce vozů

Itálie by měla posílit svůj automobilový průmysl skrze přítomnost dalších zahraničních výrobců. To vyplývá ze zprávy Výboru pro hospodářské aktivity Senátu Italské republiky.

Zpráva konstatuje, že automobilový průmysl má v italském výrobním prostředím stále zásadní váhu. Tvoří zhruba 2 % hrubého domácího produktu, dává práci na 1,2 milionů osob a především se podílí zhruba 12,3 % na celkových výdajích na výzkum a inovaci. To je méně než v Německu, kde automobilový průmysl financuje téměř třetinu aplikovaného výzkumu a inovací, ale více než ve Francii (6,3 %) nebo Španělsku (4,8 %). Odvětví navíc vytvořilo 67 miliard eur hrubé přidané hodnoty, ze které polovina šla na platy zaměstnanců.

Podle Výboru by se tak měla zaměřit na posílení automobilového průmyslu v Itálii. “Jen stěží najdeme další průmyslové odvětví, které se vyznačuje tak silným multiplikátorem co do počtu pracovních míst a investic do výzkumu a inovací,” řekl předseda Výboru Massimo Muchetti. Výbor tak vládě doporučuje, aby vytvořila sadu pobídek, které by přilákaly nejen návrat výrobních aktivit skupiny italsko-americké skupiny Fiat Chrysler Auto, ale především výrobní aktivity jiných zahraničních výrobců. První pozitivní zkušenosti nechybí: jedná se například o umístění výroby Lamborghini ze skupiny VolksWagen v Bologni či o vývojové centrum General Motors Powertrain v Turíně.

 

Zdroj: repubblica.it

Zdroj fotografie: Senato della Repubblica Italiana

Loading…