Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.04.2015

Italo Dessert přiváží kampánské zákusky do Prahy

V průběhu velikonočních svátků byla v Praze představena nabídka Italo Desert, nové cukrárny, již vznikla při podniku Italo – Merenda in Cucina. Nejen o sladkém jsme mluvili s Emilianem Pescatorem, ideátorem projektu.

Jak se zrodil nápad Itala Dessert?

Tento nápad má hluboké kořeny. Prahu znám už 17 let, mám českou manželku a s Antoniem Ciullem, provozovatelem restaurace Italo – Merenda in Cucina, mě pojí dlouho trvající kamarádství. A dlouho jsem chtěl také přivést do Prahy um rodiny Urciuolo, jež připravuje sladkosti a zákusky typické pro oblasti Irpinie a Avellino.

Italo Dessert se tedy zaměřuje na lokální produkty z Kampánie. Jak by jste popsal cukrářství tohoto regionu?

Soudobé cukrářství v Kampánii si stále udržuje své tradiční rysy. Jedná se proto často o cukrářství, které nemá průmyslový rozměr ale spíše se zaměřuje na řemeslnou a hand made výrobu. V našem případe se pak rodina Urciuolo věnuje cukrářství více než třicet let,a používá k tomu ty nejkvalitnější ingredience.

Vaše sladkosti a zákusky budou importované z Itálie či vyráběné v Praze?

Aby jsme zachovaly čerstvost a onu řemeslnou dimenzi produktů v naší nabídce, tak jsme se rozhodli vytvořit v Praze, při restauraci Italo – Merenda in Cucina, vlastní cukrářskou dílnu. Proto na začátku dubna přijeli do Prahy dva členové rodiny Urcioulo, již zaučili našeho pražského cukráře do tajemství kampánských sladkostí. Nebylo to úplně jednoduché, protože jsme na náš um také patřičné žárliví. A také není lehké předat najednou všechny triky řemesla, které spočívají ve vynikající ruční zdatnosti, schopnosti dobře odhadnout vyváženost ingrediencí a stupeň pečení a přípravy. Naším cílem tak je být plně operativní na konci května a začátku června. V budoucnosti chce také najít v centru Prahy místo pro malou výdejnu.

Vaše cukrárenská dílna bude dodávat zboží jen Italu – Merenda in Cucina?

Naším cílem je zásobit Italo – Merenda in Cucina a všechny ostatní typy pohostinských podniků jako restaurace, hotely, specializované obchody a bistra.

Jak jste již říkal, do Prahy jezdíte takřka dvacet let. Jsou podle Vás v místní gastronomické nabídce dostatečně zastoupeny produkty z Jihu Itálie?

Je opravdu škoda, že výrobky Jihu Itálie jsou stále málo známé na českém trhu. Gastronomie jižních regionů, a Kampánie obzvláště, mohou nabídnou mnoho chutných pokrmů, Jedná se většinou o jednoduché pokrmy s jemnou chutí. Na jihu je na poli gastronomie stále, co objevovat.

A jaký je podle Vás nejméně známá potravina?

Může to znít paradoxně, protože je možné jít nominálně najít v každém supermarketu, ale jedná se určitě o mozzarellu, a především ta z buvolího mléka či treccia zůstává k objevení. Dále bych řekl pravý tvaroh ricotta, Parmigiana z cuket či lilků nebo tradiční neapolská buchta Casatiello. Pro některé z těchto produktů vzdálenost tvoří omezení co do čerstvosti a chuti. A nakonec, ačkoliv se v České republice zvyšuje konzumace mořských ryb, tak kampanská rybí kuchyně je stále celá k objevení.

Credit Photo: archivio Italo-Merenda in Cucina

 

 

Loading…