Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.02.2015

Italská centrální banka zvýšila odhady růstu italského hospodářství

Italská centrální banka zvýšila odhady růstu italského hospodářství letech 2015 a 2016. Uved to v sobotu 7. únoru guvernér Italské centrální banky Ignazio Visco.

Dle guvernéra by letos italský hrubý domácí produkt měl vzrůst o 0,5% (předchozí odhad mluvil o 0,4%) a v roce 2016 o 1,5% (dle předchozího odhadu jen o 1,2%). Hlavní zásluhu na zlepšení výhledu má program kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky a vývoj kurzu eura. Dle Visca pak reforma trhu práce vlády vedené premiérem matteem Renzim “jde dobrým směrem”, ale guvernér vidí prostor k zlepšení v boji proti korupci a klentelismu.

Ve svém příspěvku se guvernér Ignazio Visco věnoval také finančnímu sektoru. “Akvizice státních dluhopisů Evropské centrální banky od Italské centrální banky by měly činit zhruba 130 miliard eur,” uvedl Visco zajímavý detail k programu kvantitativního uvolňování. Guvernér také pozitivně zhodnotil trnasformaci deseti největších lidových bank na akciové společnosti, a plédoval za vytvoření státní bad banky, kam by italské bankovní instituce mohly odložit část svých úvěrů v selhání.

Fonte: ansa.it

Loading…