Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2015

Italské pivo roste na zahraničních trzích

Italské pivovarnictví roste na zahraničních trzích, ale nedokáže čelit klesající tendenci na domácm trhu. Uvádí to asociace italských pivovarníků Assobirra.

V minulém roce se celková produkce piva v Itálii zvýšila o 2 % na 13,5 milionů hektolitrů. Nejvíce dynamický byl vývoz, jež vzrostl o 3,5 % na více než dva miliony hektolitrů, zatímco prodeje na domácím trhu stagnovaly. V posledních třech letech zažil silný růst především sektor mikropivovarů, jejichž počet se zvýšil z 331  (rok 2011) na 585 (2014).

Důležitou brzdou pro další rozvoj italského pivovarnictví jsou podle Assobirra spotřební daně, jež v posledním roce a půl vzrostly o 30 %. V současnosti tak spotřební daně a daň z přidané hodnoty tvoří 37 eurocentů z jednoho eura načepovaného piva. To dle pivovarníků činí jejich produkt méně konkurence schopný, vezme-li se v úvahu, že spotřební daň není v Itálii uvalena na víno. “Pokud by se spotřební daně vrátily na úroveň před zvýšením v roce 2014, tak by pivovary mohly vygenerovat až na 3 tisíce nových pracovních míst,” dodává ředitel Assobirra Filippo Terzaghi.

 

Zdroj: assobirra.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…