Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2015

Italsko-česká komora se setkala s prezidentem HK ČR Dlouhým

Italský velvyslanec Aldo Amati a místopředseda Italsko-české komory Alessandro Pasquale navštívili ve středu 9. prosince prezidenta Hospodářské komory ČR (HK ČR) Vladimíra Dlouhého. Setkání se zaměřilo na konkrétní témata spojená s podnikatelskou aktivitou členů Italsko-české komory.

 

Mezi oběma podnikatelskými asociacemi panují tradičně dobré vztahy. “Setkání s prezidentem Dlouhým bylo velice pozitivní a dotklo se mnoho podnikatelských témat. Dialog s prezidentem Dlouhým, se kterým nás pojí dlouhé přátelství, je vždy otevřený a konstruktivní,” zhodnotil setkání místopředseda Alessandro Pasquale.

 

Mezi probranými tématy nechybělo zdanění firem a zvyšující se administrativní zátěž, stavební zákon a veřejné zakázky. “Prezident Dlouhý sdílí naše výhrady vůči zvyšující se administrativní zátěži a vůči fungování daňové správy, a to především v souvislosti s výběrem daně z přidané hodnoty. Ačkoliv je HK ČR v českém legislativním procesu povinným připomínkovacím místem, tak Komora nemá žádné další prostředky, jak přímo působit na zákonodárce. Konečná rozhodnutí jsou tudíž plně v jejich kompetenci.”

 

“S prezidentem Dlouhým jsme probrali také postavení občanských sdružení v povolovacích procesech stavby, do kterých mohou intervenovat i sdružení, kterých se stavba bezprostředně nedotýká. Shodli jsme se, že takto rozsáhlé zásahy mohou neakceptovatelně nafouknout trvání povolovacích procesů. To pak zbrzďuje jak investice v privátním sektoru tak budování veřejných infrastruktur.”

 

Italsko-české komora společně s Italským velvyslanectvím podporuje vstup italských podniků na český stavební trh. “HK ČR si také přeje, aby na trhu s veřejnými zakázkami panovala férová konkurence mezi českými a zahraničními firmami,” uvedl místopředseda Pasquale. “V tomto odvětví by HK ČR uvítala větší využití PPP projektů, které zaručují vyšší kvalitu provedeného díla a nižší konečné náklady. Tyto projekty dobře fungují již na Slovensku. Velkou zkušenost s nimi máme i v Itálii, kde se skrze PPP projekty postavila část dálniční sítě. V České republice jsme teprve na samotných začátcích, vezme-li v úvahu, že jeden z prvních PPP projektů na budování infrastruktur byl vládou schválen teprve 9. prosince. Tímto způsobem by se měl postavit úsek rychlostní silnice R4.”

 

Setkání také potvrdilo společnou vůli obou Komor pořádat iniciativy a akce, které by posílily obchodní vztahy mezi ČR a Itálií. “Prezident HK ČR je otevřen na spolupráci na společných akcích, a to především v případě státních návštěv ministrů s ekonomickými portfejemi,” dodal místopředseda Alessandro Pasquale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading…