Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.02.2015

Italsko-česká komora se setkala s Unií MSP ČR

Italsko-česká obchodní a průmysloví komora organizovala v úterý 17. února setkání s předsedou Unie malých a středních podniků ČR Davidem Šeichem.

 

Večer zahájil svým pozdravem místopředseda Italsko-české komory Petr Dostál. “Jsme velice rádi, že jsme mohli zorganizovat první společnou akci s Unií MSP, a věříme, že existují předpoklady pro další konkrétní spolupráci.”

 

Ve svém proslovu se předseda Unie MSP David Šeich zaměřil především na projekt Podnikatelský obhájce, který byl spuštěn 18. února. “Podnikatelský obhájce se zaměří na asistenci podnikatelů v deseti nejdůležitějších a nejčastějších oblastech podnikatelské aktivity,” vysvětlil předseda Šeich, “Jedná se například o energetickou náročnost, evropské fondy, bankovní, finanční a telekomunikační služby nebo správu realit. Podnikatelský obhájce je tak platformou, na kterou se firmy mohou obrátit, aby získali konzultace zadarmo či za výhodné ceny. Budeme také poskytovat specifické služby jako energetické audity.”

 

Další oblastí, kde je Unie MSP aktivní, je sociální dialog a aktivity v rámci legislativního procesu, jejichž cílem je zlepšit podnikatelské prostředí v ČR. “Chceme vytvořit trojúhelník mezi podnikateli, zákonodárci a veřejným míněním,” podtrhl předseda Šeich, “Unie MSP je součástí Evropské sítě pro MSP, která přímo intervenuje do legislativního procesu na evropské úrovni. Spolupracujeme navíc s národními mass-médii, aby jsme vysvětlili problémy, které nejvíce pálí podnikatele. Poskytujeme také právní asistenci podnikatelů, a to především ve vztazích s orgány veřejné správy.”

 

V průběhu debaty vystoupili se svými příspěvky také dva experti na evropské fondy, Petra Koláčková ze společnosti Eurovisione a Ondřej Horčička ze společnosti Grantex. Oba panelisté se zaměřili především na Operační program Podnikání a Inovace pro Konkurenceschopnost. “V programovém období 2014 – 2020 program bude mít k dispozici zhruba čtyři z 23 miliard eur k dispozici pro Českou republiku v tomto programovém období,” uvedla Petra Koláčková, “Operační program je přístupný firmám všech velikostí sídlící po celé Republice, kromě Prahy, která má vlastní specifický program.”

 

“První výzvy by mohly být vyhlášeny již v dubnu,” řekl Ondřej Horčička, “V nejbližších příštích letech fondy budou nevratné, ale Evropská komise stále více tlačí, aby podpora měla podobu zvýhodněných půjček či jiných revolvingových finančních nástrojů.”

 

Workshop byl uzavřen příspěvkem advokáta Vladimíra Ambruze z advokátní kanceláře Ambruz & Dark/Deloitte Legal, který představil soutěž Zákon roku, která došla do svého šestého ročníku. “Soutěž, která je organizována naší advokátní kanceláří, má dvě sekce: Nejlepší zákon roku a Legislativní paskvil roku,” uvedl advokát Ambruz, “Podnikatelé mohli překládat své návrhy do obou sekcí do pátku 20. února, a návrhy pak budou posouzeny nominační radou soutěže. Ta vybere pět konkurentů, a konečného vítěze zvolí specializované publikum podnikatelů a expertů.”

 

Jedním z cílů soutěže je zvýšit kvalitu českého legislativního prostředí. “Soutěž má podporu mnoha partnerů, a to včetně celostátních médií,” dodal advokát Ambruz. V minulosti tak některé předpisy a zákony, jež zabodovaly v sekci paskvil roku, byly následovně novelizovány či zrušeny.

V průběhu večera byla také představena ročenka Camic a selekce známých kalendářů společnosti Pirelli, která byla také sponzorem večera.

Loading…