Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.02.2015

Italský textilní průmysl zažil rok růstu

Italský textilní průmysl (odvětví výroba látek a tkanin) zažil úspěšný rok 2014. Ukazují to údaje zveřejněné výzkumným centrem Centro Studi Sistema Moda Italia v příležitosti veletrhu Salone del Tessile, který se odehrál v Milánu.

Dle údajů zveřejněných výzkumným střediskem, příjmy z výroby tkanin a látek pro oděvní průmysl se v roce 2014 zvýšily o 3,8% na 8,02 miliard eur. Havní zásluhu na loňském růst má domácí trh, kde se poptávka zvýšila o 4,4%. Vývozy se pak zvýšily o 3,3% na 4,42 miliard eur. Saldo zahraničního obchodu odvětví skončilo v přebytku 2,38 miliard eur. Růst výroby a příjmů zaznamenaly všechny typologie výroby látek a tkanin, kromě odvětví bavlněných látek. Počet zaměstaných v odvětví však klesl o 1%.

I přes relativní oslabení, na vývoz jde stále více než polovina výroby odvětví. V loňském roce zaznamenaly dynamický růst vývozy do zemí EU, které vzrostly o 4,7%, a představují tak 53,1% všech vývozů odvětví. Naopak export do nečlenských zemí stagnoval. Hlavním trhem zůstává Německo, kam putuje desetina celého vývozu, zatímco nejdynamičtější růst mezi hlavními trhy byl zaznamenán ve Spojených Státech, kde se prodeje italských látek o 10%. Mezi členy Evropské Unie pak výrazně vzrostly vývozy do Španělska (+13,8%), Portuglasko (+13,6%) a Bulharsko (+11,5%). Výrazný pokles naopak zaznamenal vývoz do zemí Dálnho východu, Mezi hlavními dodavateli na italský trh s látkami pak i nadále udržují svou havní pozici Čína (+7,4%) a Turecko (+9,1%), jež představují takřka polovinu italského dovozu látek pro oděvní průmysl.

Zdroj: http://www.milanounica.it/comunicati_stampa/ventesima_edizione/Nota%20Eco%20febb2015_ITA.pdf

 

Loading…