Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.08.2015

Italský zahraniční obchod zachytil oživení

Italský zahraniční obchod začal profitovat z hospodářského oživení a příznivé měnové politiky. Ukazují to údaje Italského statistického úřadu.

V červnu se tak vývoz meziročně zvýšil o 5,6% a dovoz o 8,5%. Italští exportéři slavili úspěch spíše na trzích zemí UE, kam se vývoz zvýšil o desetinu, zatímco export do nečlenských zemích zaznamenal růst o 8,4%. Ve srovnání s předchozím měsícem však vývoz poklesl o 0,6%, kvůli pádu prodejů směrem do nečlenských zemích o 1,9%, zatímco dovoz se výrazně zvýšil o 4,3%. Tento vývoj se také podepsal na vývoji salda zahraničního obchodu. To zůstalo aktivní, ale kleslo z 3,3 miliard eur z června 2014 na současných 2,8 miliard eur.

Nejlepšími trhy pro italské exportéry byla v červnu Belgie, kam se vývoz zvýšil o 37,6%. Následují pak nečlenské země jako Turecko (+27%) a Spojené státy (+21,5%), na jejichž vývoj mohlo mít vliv oslabení eura. Za celý semestr pak vývoz vzrostl o 5% a aktivní saldo zahraničního obchodu dosáhlo 18,5 miliard eur. V druhém čtvrtletí však vývoz zaznamenal zbrždění růstu na 2,1%.

Zdroj: http://www.istat.it/it/archivio/166722

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…