Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.09.2015

Na Expo se představila italská architektura v Praze

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala v úterý 22. září na výstavě Expo v Milánu setkání s názvem “Italská architektura v Praze a v České republice”. Právě architektura svědčí o silném kulturním a hospodářském pojítku, jež propojuje obě země více než půl tisíciletí.

Konference se odehrála v prostorách Českého pavilonu na výstavě Expo 2015 v Milánu. Konferenci vzbudila pozornost představitelů kultury a architektury, kterou mimo jiné zastupoval člen Rady Řádu architektů v Milánu a okrese Dr.Arch. Alessandro Trivelli.

Setkání bylo zahájeno prezentací místopředsedy Italsko-české komory s portfejí pro stavebnictví Danila Manghi. “Česká republika je ekonomicky silnou zemí se stabilním růstem, příznivou mírou zdanění pro podniky, nízkou mírou nezaměstnaností a vlastní národní měnou, jež umožňuje vést expanzivní měnovou politiku,” uvedl místopředseda Manghi. “ČR se může spolehnout na konkurenceschopný průmysl a stavebnictví také začalo silně růst po několika letech krize. Vláda navíc výrazně investuje do budování infrastruktur. Kromě národních zdrojů jsou nové infrastruktury financovány i evropskými fondy, jež v programové období 2014 – 2020 mají pro budování infrastruktur v ČR vyčleněno na 4,5 miliard eur”.

Manghi také představil působení Italsko-české komory. “Naším hlavním cílem je pomáhat italským podnikům v ČR a podporovat export italských výjimečných produktů na český trh. Neděláme tak nic nového. Již od Renesance byly v Čechách a na Moravě vyhledávány dovednosti a zkušenosti pocházející z Itálie. Italská komunita má na těchto územích mimořádné historické kořeny, jež trvají už půl tisíciletí. Stačí se projít po Praze a dívat se na paláce vybudované Italy, aby jsme si to uvědomili.”

Na toto téma se pak zaměřil příspěvek člena předsednictva Italsko-české komory Francesca Augusta Razetta, který podtrhl příspěvek Italů na rozvoj architektury v Českých zemích. “První významnější proud architektů a stavitelů z Itálie se odehrál v 16. století, kdy se byla v Praze založena Vlašská kongregace, která poskytovala vzájemnou pomoc Italům žijících ve městě,” uvedl arch. Razetto. “Historickým sídlem Vlašské kongregace byl Vlašský špitál, který se stal i významný kulturním a vědeckým centrem: právě tam se totiž odehrály první operace a medicínská pozorování. Vlašský špitál je dnes sídlem Italského kulturního institutu, který v období komunismu byl jediným fungujícím kulturním institutem západní země na území Československa. Historie Kongregace a jejího sídla nám připomíná, že žádná jiná zahraniční komunity v ČR nemá srovnatelně bohatou a tak dlouhotrvající historii.”

Naprostou výjimečnost vztahů mezi oběma zeměmi ukazují díla architektů a stavitelů pocházejících z Itálie, a té severní především, jež změnila tvář Prahy a dalších českých měst. Mnoho významných architektů působících v Český zemích v období Renesance a Baroka byli totiž Italové či potomkové Italů žijících v Českých zemích. Část tohoto kulturního dědictví byla námětem prezentace arch. Ottaviana Marii Razetta, jež představil srovnávací studii několik renesančních a barokních staveb v ČR a Itálii, jež ukazují zásadní kulturní a architektonickou kontaminaci mezi oběma zeměmi.

Po Pádu železné opony došlo k výraznému oživení vztahů mezi ČR a Itálii, a mnoho italských stavitelů se účastnilo rekonstrukce historických center Prahy a další českých měst. “Naším hlavním cílem je posílit spolupráci a vazby mezi našimi zeměmi. Právě díky historickým vazbám není Česká republika neznámou zemí v Itálii a Itálie je významnou partnerskou zemí pro Českou republiku,” dodal místopředseda Manghi.

Setkání se účastnil také Vládní komisař pro českou účast na výstavě Expo 2015 v Milánu Jiří František Potužník, jenž pozdravil účastníky konference, a podtrhl význam obdobných akcí pro posílení obchodních vztahů mezi ČR a Itálií a pro zvýraznění příležitostí, již ČR skýtá pro mezinárodní partnery.

Presentazione Razetto

Link evento di giugno

Link pagina expo sito camic

Zdroj fotografie: Expo 2015 / Daniele Mascolo

Loading…