Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.03.2015

Náměstek della Vedova se setkal s Italsko-českou komorou

Náměstek ministra zahraničí senátor Benedetto della Vedova se setkal ve středu 25. března v sídle Komory s Představenstvem Italsko-české obchodní a průmyslové komory. K setkání došlo i přes silnou redukci oficiálního programu kvůli parlamentních povinnostem náměstka, kvůli kterým došlo k zrušení širšího setkání s členy Komory.

Setkání bylo zahájeno krátkým pozdravem předsedy Italsko-české komory Gainfrancem Pincirolim, který náměstkovi představil Komoru a její členy. “Naše Komora sdružuje na tři stovky italských a českých podniků odlišných velikostí: v Komoře lze nalézt malé firmy a také velké pojišťovací a finanční skupiny,” uvedl předseda Gianfranco Pinciroli.

Aktivity Komory pak byly přiblíženy generální tajemnicí Livií Romani. “V roce 2014 jsme poskytly asistenci tří stovkám firem na jejich cestě na nové mezinárodní trhy, čímž jsme dali konkrétní příspěvek rozvoji hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi,” uvedl generální tajemnice Livia Romani, “Jsme aktivní i v přípravě výstavy Expo v Milánu: Komora je generální partnerem české účasti na výstavě, kde zorganizuje v červnu a v srpnu dva důležité semináře. Naše Komora také organizuje jedinečné akce jako výstavu italských vín Italian Wine Emotion, která došla do šestého ročníku. Na podzim pak pořádáme Italian Design Week, jedinečnou akci, na které se představí během jednoho týdnu italská designová tvorba.”

Příspěvek náměstka Benedetta della Vedovy a následující debata s členy Představenstva se však rychle zaměřila na aktuální témata zahraniční politiky a mezinárodních konfliktů. “Hlavní prioritou italské zahraniční politiky je vyřešení konfliktu v Libyi, a proto italská vláda podporuje vyjednávání, jež probíhají v Maroku,” uvedl náměstek della Vedova, “S řešením vnitřní situace v Libyi je spojena otázka migrace, kterou jsem projednal s českými protějšky. Mezi oběma zeměmi panuje shoda že migrace musí být tématem evropské politiky.”

Dalším ožehavým tématem v oblasti střední a východní Evropy a pro část podnikatelů jsou vztahy s Ruskem Vladimira Putina. “Stěžejním bodem ve vývoji vztahů bude respektování Dohod z Minsku a stažení těžkých zbraní,” řekl Benedetto della Vedova, “Pokud Dohody z Minsku budou respektovány, tak aktuální sankce zůstanou, ale nedojde k jejich prohloubení.”

Ohledně více domácích témat se dialog mezi náměstkem della Vedovou a členy představenstva rychle stočil na otázku rlůu firem na mezinárodních trzích. Předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli se zmínil o škrtech státního příspěvku na fungování italských obchodních komor v zahraničí a na nepředvídatelnost jeho hodnoty. “Příspěvek byl seškrtaný o 20% a jeho trvání do budoucnosti není zaručeno, což stěžuje práci italských Obchodních komor v zahraničí, jež mají zásadní roli v růstu malých a středních firem na mezinárodních trzích,” uvedl předseda Pinciroli. Náměstek della Vedova, který podtrhl, že nemá přímé pravomoci v této oblasti, však na výtku odpověděl, že “současná vláda vynakládá zdaleka největší úsilí a investice na podporu růstu na mezinárodních trzích.”

Rozhovory se nakonec dotkly otázky, která leží italsko-české komunitě mimořádně na srdci. “Zatímco v Itálii je deset českých honorárních konzulů, tak v Čr není ani jeden italský,” připomněl místopředseda Italsko-české komory Petr Dostál. Náměstek Benedetto della Vedova uvedl, že Ministerstvo zahraničních věcích nemá žádné negativní výhrady vůči instituci honorárních konzulů. “Nejedná se však o profesionální diplomaty, takže každá kandidatura musí být velice podrobně prozkoumaná,” dodal Benedetto della Vedova.

 

 

Loading…