Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Oslabení koruny: dokdy potrvá?

Začátek roku byl pro kurz české koruny vůči euro a americkému dolaru jak na houpačce. Nové prognózy ukazují, že inflační dynamika velice pravděpodobně zůstane pod cíle 2% ročně stanoveným České národní banky (ČNB).

 

Režim rozšířený na celý 2016

Pode údajů vydaných Ministerstvem Financí inflace v roce 2014 dosáhla 0,4%, a v roce 2015 by měla nadále klesat na 0,3%. “Očekáváme však, že se inflace bude pohybovat i v roce 2016 pod 2% inflačním cílem ČNB,” dodávají experti Ministerstva Financí. Hlavní vinu na současné inflační dynamice mají především pokles cen ropy a nízká inflace, či otevřeně deflace, v eurozóně.

Na tuto situace již přichází také reakce ze strany špiček České národní banky. Podle viceguvernéra Vladimíra Tomšíka režim intervencí na kurzu skončí, až ekonomika bude produkovat silné a stabilní inflační tlaky. „Dovážíme a ještě nějakou dobu zřejmě budeme importovat protinflační a často i deflační tlaky z eurozóny,” říká guvernér ČNB Miroslav Singer, “Limit na úrovni 27 korun za euro tu s námi pravděpodobně zůstane déle, než jsme předpokládali.”

Podle expertů je tak vysoce pravděpodobné, že bankovní rada ČNB oznámí mezi únorem a březnem revizi svých původních plánů a prodloužení režimu intervencí alespoň do konce roku 2016. Oslabení koruny by tak trvalo i po celý rok 2016, a vyloučené není ani další zvýšení kurzovního limitu.

Jak podtrhují bankovní statistiky, po první vlně výkupů zahraničních valut v listopadu 2013, centrální banka již aktivně neintervenuje na kurzu koruny. Kurz vůči eur se totiž stabilně pohybuje kolem 28 korun s výkyvy až na 28,5 korun, které se odehrály na začátku ledna. Česká národní banka také odmítá, že by na kurz intervenovala skrytě. “Každých čtrnáct dní zveřejňujeme stav našich účtů, takže pro nás je nemožné intervenovat skrytě,” dodává guvernér Singer.

 

Rychlá mzdová dynamika

Nízká inflační dynamika zatím sebou nepřinesla výraznější dopady na mzdovou dynamiky. Podle prognóz Ministerstva Financí by se totiž mzdové prostředky měly letos zvýšit o 3,9% a v roce 2016 o 4,1% Podobné údaje s růstem mezi 2% až 4% potvrzují i výzkumy vedené mezi firmami. Zůstává však otázkou, zda tolik očekávaná navýšení platů se promítnou celá do vyšší domácí spotřeby, či zda domácnosti budou spíše šetřit.

Firmy zůstávají vůči oslabení koruny zatím vcelku neutrální. Podniky aktivní především na domácím trhu a v importu mají lehké obavy, že oslabení měny se promítne do vyšších dovozních cen. “Je ale pravda, že pro exportéry oslabování kurzu v současnosti pozitivní efekt má a pomáhá zvyšovat obrat přepočtený na koruny,” dodává Bohuslav Čížek ze Sekce pro hospodářskou politiku Svazu dopravy a průmyslu.

Koho se oslabení koruny dotklo, jsou však firmy s významnými úvěry v eurech. Podle údajů České centrální banky, české firmy mají úvěry v eurech v hodnotě 6,8 miliard eur, což je čtvrtina všech úvěrů českému podnikatelskému odvětví. I proto se nemálo firem rozmýšlí, zda nefakturovat veškeré své zboží a služby v eurech, a tím se vyhnout rizikům výkyvu kurzu české měny.

 

Credit: cnb.cz

 

Loading…