Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2015

Piccole pesti, mateřská škola s mezinárodním duchem

Předškolní výuka je jedním z nejlepších způsobů, jak se naučit cizí jazyk. Není tedy překvapením, že nabídka předškolních zařízení s výukou zahraničních jazyků neustále roste. Mezi těmito zařízeními můžeme najít i pražské jesle a mateřskou školu Piccole Pesti, člen Italsko-české komory, jež se zaměřuje na výuku italštiny a angličtiny. O škole jsme hovořili s ředitelkou Veronikou Huječkovou.

 

Paní ředitelko Huječková, Vaše mateřská škole se obrací se svoji nabídkou hlavně na italsko-české rodiny?

 

Italsko-české rodiny představují významnou část naší klientely, ale Piccole Pesti jsou mezinárodní mateřskou školou a jeslemi s výukou češtiny, angličtiny a italštiny. Mezi našimi zákazníky je tak i hodně českých rodičů, již chtějí, aby jejich děti navštěvovali školku, kde se mohou naučit angličtinu a italštinu, a také zahraniční rodiny bez vazeb s Itálií.

 

Jsou mezi vaším pedagogickým personálem také italské učitelky?

 

Ano, v naší škole pracuje pět učitelek, a jedna je italskou rodilou mluvčí. Staráme se v průměru o pětadvacet dětí, takže každému jsme schopni nabídnout takřka individuální péči. A díky naší komorní velikosti, známe prakticky všechny rodiče, se kterými tak můžeme konzultovat specifické potřeby každého dítěte.

 

Proč si, podle Vás, rodiče přejí, aby se jejich děti učily italštinu?

 

Pro české rodiče má Itálie stále velký půvab. Koneckonců, takřka každý miluje italské jídlo, či jezdí do Itálie na dovolenou, ať již do hor či k moři. Nesmíme zapomenout ani na kulturu a umění. A svou váhu má i to, že italština je velice pěkný a zpěvný jazyk. Abychom ještě více zvýšili kvalitu naší výuky, tak jednáme s Univerzitou v Sieně, aby naši žáci mohli dělat na konci docházky zkoušky na jazykový certifikát CILS.

 

Kromě mezinárodní výuky, čím dalším se vyznačujete?

 

Vyšli jsme vstříc rodičům, a zřídili jsme službu svozu dětí do školky. Do naší školky dodává jídlo společnost Bionea, která je známá kvalitou jídel, možností si objednat biologický jídelníček či si nechat připravit jídlo, které vyhovuje i dětem s různými alergiemi. Kromě toho, pořádáme také celou řadu mimoškolních akcí. Jedná se například o Karneval Piccole Pesti, který v roce 2016 dojde do svého třetího ročníku. Každým rokem tuto akci navštíví na 150 osob, což znamená, že jeho ohlas jde daleko za okruh našich žáků a jejich rodin.

 

Letos v Praze zahájila výuku italsko-česká základní škola. Jak hodnotíte tuto událost? Chystáte se se základní školou spolupracovat?

 

Jsme ráda, že ZŠ v Truhlářské ulici otevřela italsko-české třídy, které tak tvoří jakýsi most mezi námi a italsko-českým gymnáziem v ulici Ústavní. Jediným slabým bodem je spádovost českých veřejných základních škol: přednost tak mají žáci, kteří bydlí v spádové oblasti, a na ostatní tak nemusí zůstat místo. Každopádně, se ZŠ v Truhlářské ulici chceme spolupracovat na konkrétních akcí a na předškolní přípravě našich dětí.

 

V jakém stavu se nachází odvětví soukromých mateřských škol. Demografický vývoj není v posledních letech moc dynamický...

 

Je pravdou, že demografický vývoj není moc dynamický, ale naše škola nabízí jen několik málo desítek míst, takže nemám obavy, že bychom je nedokázali naplnit. Spíš nevidím moc příznivě, že v Praze současnosti působí mnoho Dětských center, které se někdy tváří jako mateřské školy, i když jimi nejsou. Každopádně tyto koutky působí na základě Živnostenského listu bez specifických hygienických kontrol a vyhovujících prostorů. Místo toho Piccole Pesti jsou mateřskou školou, působíme v prostorech, které byly k tomuto účelu zkolaudovány, jsme pod dohledem hygieny a spolupracujeme s Ministerstvem školství na přípravě naší výuky.

 

Myslíte si, že tyto dětské koutky tvoří mateřským školkám nekalou konkurenci? A mohl by pomoci k vyjasnění situace na trhu, kdyby kromě veřejných mateřských škol byly zapsané v Rejstříku škol i ty soukromé?

 

Nepovažuji dětské koutky za konkurenci, a to ani nekalou ani férovou. Kvalita poskytovaných služeb je totiž nesrovnatelná. A nemyslím si, že by pomohlo ani to, že bychom byli zapsaní v Rejstříku škol. Bylo by ale správné, aby pravidla byla stejná pro všechny, a to především v oblasti hygieny a kolaudace prostorů.

 

 

 

 

 

 

 

Loading…