Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.02.2015

Piemontské speciality navštívily Prahu

V úterý 24. února byly v Praze představeny gastronomické speciality pocházející z regionu Piemonte. Iniciativa byla pořádaná Italsko-českou obchodní a průmyslovou komorou ve spolupráci s Centro Estero Piemonte, Značkou italské pohostinnosti a skupinou La Collezione šéfkuchaře Riccarda Lucqueho.

 

Výběru firem, jejichž výrobky byly ochutnány v Praze, se zhostil samotný Riccardo Lucque. “Prvotní výběr piemontských firem jsme udělali na turínském Salone del Gusto, kterého jsem se zúčastnil díky pozvání CEIP a ve spolupráci s Italsko-českou komorou.”

 

V posledních letech se Piemont a Turín staly referenčními body pro italskou gastronomii a výrobu vysoce kvalitních potravin. Tento region, který se může pochlubit také živým automobilovým a leteckým průmyslem, tak má k dispozici velice rozmanitou síť potravinářských podniků, jež odráží členitost krajského území.

 

“Potravinářské odvětví se v Piemontu může spolehnout na celou řadu mezinárodně známých firem, jako Ferrero, Martini či Lavazza, ke kterým je však nutné přičíst dalších šedesát tisíc malých a středních podniků,” uvedla Gabriella Diverio, managerka CEI Piemonte, “Náš region se může pochlubit velkým výběrem sýrům, mimořádně kvalitními uzeninami, nejdůležitější výrobou rýže v Itálii, dlouho tradicí ve výrobě sladkostí a čokolády a také druhým největším exportem kvalitních italských vín hned po Toskánsku. I proto byl zahájen program Piemonte Food Excelence, který sdružuje zhruba 170 potravinářských a vinařských podniků a další čtyřicítku výrobců potravinářských technologií.”

 

V Praze byly přítomny podniky z některých klíčových odvětví piemontského potravinářství jako výroba sýrů, uzenin, čokolády a tureckého medu. “Naše výroba se nese ve znamení kvalit ruční výroby a receptů s nefalšovanými surovinami, mezi kterými je i spousta dalších výrobků typických pro náš region, jako víno,” vysvětlila Nadia Marchesi ze společnosti Salumificio Marchisio, který se může pochlubit významnými spolupracemi a certifikacemi, například od Slow Foodu.

 

Významné zastoupení měla také výroba regionálních sýrů. “Naše sýry jsou jedinečné, protože v jejich výrobě používáme rostlinná syrovátka z planých bodláků, které dodávají sýru nová aroma,” vysvětluje Fabio Fossanetti, z Caseificio Fattorie Fiandino, “Před pěti lety jsme také začali vyrábět sýry Gran Kinara, jež je pravděpodobně jediným dlouho zrajícím sýrem z kravského mléka vyrobeným za použití rostlinných syrovátek.” Své výrobky představila také sýrárna Caseificio Bernardo Occelli z oblasti Langhe, který vyrábí polozralé i zralé sýry či sýry ochucené bylinkami či lanýžem.

 

Důležitou součástí regionální potravinářské nabídky je také výroba čokolády, gianduie a tureckého medu. “Kvalita tureckého medu je dána množstvím použitého sušeného ovoce a ořechů,” uvádí Davide Maddaleno z firmy Torroniera a Cioccolatiera Davide Barbero, “Víc než polovinu našich tureckých medů je tak připravena z ořechů pocházejících z Piemontu. Další část naší výroby představuje gianduia, specifický druh čokolády, jejíž kořeny sahají do dob Napoleonských válek.”

 

Potraviny přivezené piemontskými firmami a regionální víra vybraná specialistou na vína skupiny La Collezione Flemmingem Teilgaardem Laugesenem byly představené na tiskové konferenci pro odborný tisk, při večeři v Bistrotéce v ulici Dlouhá a při dvou dnech testování v síti La Collezione.

 

Loading…