Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.09.2015

PIM znovu rozběhá celou Českou republiku

I v příštím roce se v Praze poběží tři závody. Čím to je, že Praha stále přitáhnout tolik běžců?

Tento úspěch je výsledkem různých faktorů. Všechny tři pražské závody drží zlatou známku Mezinárodní atletické federace (IAAF) a Volkswagen Maraton Praha patří do desítky nejprestižnější běžeckých závodů na světě. Ukazuje se tedy, že náš organizační tým dokáže zajistit pro běžce velice kvalitní servis. Jistou roli hraje i exkluzivita tratě závodů, jež se odehrávají v centru Prahy. Praha je také obrovským lákadlem pro zahraničí běžce, jež někdy znají spíše jméno české metropole než Českou republiku. I z tohoto důvodu jsme se rozhodli otevřít závod Birell Grand Prix Praha, který byl na počátku jen pro pár zvaných elitních závodníků, i normálním běžcům. Letošního ročníku, jež se poběží 5. září, se tak zúčastní na devět tisíc běžců.

Organizace závodů, kterých se účastní deseti tisíce běžců a osob z jejich doprovodu, se zřejmě vyžaduje těsnou spolupráci s místní samosprávou. Jaké máte vztahy s Magistrátem Hlavního města Prahy?

S magistrátem budujeme dlouhodobě pozitivní vztahy. Koneckonců ze závodů mají užitek obě strany. Naše závody totiž přitahují do města tisíce zahraničních běžců a dodávají mu velkou viditelnost v zahraničí. Když propagujeme naše závody v zahraničí, tak pochopitelně propagujeme i města, kde se běží. Navíc přímý přenos z našich akcí je vysílán živě do 135 zemí světa a jen letos se přímý přenos ze závodů podívalo na devět milionů diváků. To jsou čísla srovnatelná či vyšší s obdobnými mezinárodními sportovními akcemi. S Magistrátem také spolupracujeme při plánování trasy, tak aby byla pro běžce příjemná a současně, aby naše běhy zbytečně neomezovaly dopravu.

Podobně jako letos, i pro příští běžeckou sezónu plánujete uspořádat běhy ve čtyřech krajských městech, a to v Olomouci, Českých Budějovicích, Karlových Varech a Ústí nad Labem. Daří se Vám zajistit stejný komfort pro běžce jako v Praze?

Hlavní myšlenkou od prvního závodu mimo Prahu byla přesně ta, že chceme poskytnout stejný servis jako v Praze, tedy nejvyšší úrovně. A myslím si, že se nám to daří. Na každé trase v regionech je tak dostačující počet dobrovolníků, občerstvovacích stanic či lékařských hlídek. Trasy jsou samozřejmě uzavřené automobilové dopravě a běžci mohou využít kvalitního servisu před závodem i po něm. Je také samozřejmostí, že zaručujeme živé vysílání ze závodů. Naši snahu o kvalitu dokazuje fakt, že závody v Olomouci a Ústí nad Labem drží zlatou známku Mezinárodní atletické federace (IAAF). V příštím roce bychom chtěli získat toto ocenění i pro České Budějovice a Karlovy Vary a mít tedy všechny závody “zlaté”.

Vaše závody pořádáte především ve středně velkých krajských městech, zatímco nejsou přítomné metropole jako Brno a Ostrava. Je to úmyslný výběr?

První mimopražský půlmaraton jsme pořádali v Olomouci, a tam byl celý koncept tak úspěšný, že se na nás obracela i další krajská města s nabídkou, abychom uspořádali závod i u nich. Jedná se o města, která jsou schopná nabídnout zajímavou a charakteristickou běžeckou trasu, což považujeme za velkou výhodu.

A budete se chtít rozšířit do dalších měst?

Když se podíváte na mapu ČR, zjistíte, že každý má závod v podobné dojezdové vzdálenosti. Organizace takové akce vyžaduje mnoho zkušeností, prostředků a času. Pro běžce a naše fanoušky jsme ale připravili speciální aplikaci RunCzech pro chytré mobilní telefony s operačními systémy Android a iOS. Hlavní součástí je Mattoni Free Run, nový projekt, jehož cílem je umožnit komukoliv, aby se k běžecké komunitě přidal kdykoliv a kdekoliv. Aplikace měří čas běhu na otestovaných bezpečných běžeckých trasách po celé ČR. Trasy měří pět kilometrů a výsledky běhu si běžec může uložit a srovnávat s ostatními běžci či se svými předchozími časy. Na těchto trasách lze navíc pořádat menší běžecké události.

Letos jste zařadili do kalendáře i účast na Maratonu v Pekingu. Chystáte se někam i příští rok?

RunCzech běžecká liga se skládá ze sedmi běhů v ČR a jednoho hostujícího závodu. Do zahraničí se vypravujeme už několik let a největší zájem byl patrně minulý rok, když hostujícím závodem byl maraton v New Yorku. Letos je jím maraton v Pekingu. Z Česka se ho díky nám zúčastní dvacet běžců. I příští rok máme vytipovaný další zajímavý zahraniční maraton.

Ydroj fotografie: Prague International Marathon

Loading…