Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2015

Přímé zápisy do veřejných rejstříků notáři

Ačkoli zákon o veřejných rejstřících předpokládal možnost provádění zápisů do veřejných rejstříků ze strany notářů už počínaje 1. lednem 2014, fakticky jsou tyto zápisy možné až od 15. května 2015, kdy Ministerstvo spravedlnosti zpřístupnilo všem notářům informační systém veřejných rejstříků (ISVR). Další nezbytnou podmínkou byla také novela zákona o soudních poplatcích, která nabyla účinnosti 1. května 2015. Možnost využít notáře k zápisu údajů do veřejných rejstříků je zde tedy více než půl roku.

Zápisy prováděné notáři v žádném případě nenahrazují zápisy rejstříkovými soudy, tvoří pouze alternativu, přičemž ne vždy lze přímý zápis notářem využít a někdy nezbývá než se obrátit na soud. Základní podmínkou je existence podkladového notářského zápisu, jenž obsahuje vyjádření notáře o souladu právního jednání s právními předpisy a zakladatelským jednáním právnické osoby. Dále musí navrhovatel předložit notáři všechny listiny, které zákon pro zápis do veřejného rejstříku požaduje. Notář nemůže provést zápis pouze na základě soukromých listin. K takovému výkladu dospěla notářská komora ve svém výkladovém stanovisku. Z toho také vyplývá, že pokud mají být některá právní jednání uskutečněna až po právním jednání, o němž je učiněn podkladový zápis, musí být toto jednání osvědčeno dalším notářským zápisem.

Není možné sepsat notářský zápis u jednoho notáře a o zápis do rejstříku požádat notáře druhého. Zápis smí provést jen notář, který sepsal podkladový notářský zápis a je-li potřeba více notářských zápisů, sepsal-li všechny. O přímém zápisu notářem totiž neprobíhá formální řízení jako u soudu a notář už v podkladovém zápisu provádí preventivní přezkum správnosti právního jednání. Přímý zápis notářem je tak vyhledáván právě z hlediska své rychlosti. Notář má povinnost zapsat údaje bez zbytečného odkladu po podání žádosti a není výjimkou, že jednoduché zápisy jsou v rejstříku zveřejněny již druhý den. Nespornou výhodou je dále i jistota názvu společnosti u prvozápisů obchodních společností do obchodního rejstříku, kdy notář již při samotném sepisu podkladového notářského zápisu musí ověřit možnou zaměnitelnost a klamavost firmy. Co se ukázalo klíčovým přínosem přímých zápisů, je možnost přímé komunikace mezi notářem a klientem, čímž je vyloučen vznik možných nejasností při zápisu.

Další výhodou může být i samotná cena přímého zápisu notářem, ne však vždy. Například v situaci, kdy pro zápis určitých skutečností zákon nevyžaduje formu notářského zápisu, je zápis notářem a související nutnost sepisu podkladového notářského finančně nákladnější. Nejčastěji se tak setkáváme se zápisem změn zapsaných údajů do obchodního rejstříku, pro jejichž realizaci je notářský zápis nezbytný. Soudní poplatek pro tento případ činí dva tisíc Kč, poplatek u notáře vyjde na jeden tisíd Kč zvýšený o částku třista Kč jako odměnu notáři za zápis.

Závěrem lze říci, že možnost přímých zápisů do veřejných rejstříků je v praxi vítanou a velmi využívanou novinkou.

 

Michaela Riedlová, advokátka

Havel, Holásek & Partners s.r.o., advokátní kancelář

 

Zdroj fotografie: Pixabay

 

 

Loading…