Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Rok 2014 byl pro Laboratoř Imunoterapie bohatý na výsledky a akce

Laboratoř Imunoterapie Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR vedená dr. Lucou Vannucim má za sebou intenzivní rok 2014. Výzkumné aktivity laboratoře se zaměřily především na nové možnosti včasné diagnostiky a prevence, a také na využití nanočástic při léčbě nádorů.

Důležitá část výzkumu vedeného v roce 2014 se tak zaměřila na změny ve struktuře tkání v prvních stádiích rozvoje nádoru. Potvrzení těchto změn by mělo pomoci k včasné diagnóze nádoru, a tudíž k jeho účinné léčbě. “Výsledky výzkumu, který jsme vedly na zvířecích tkání, jsou velice povzbuzující, a tato část výzkumu je již za námi,” říká ředitel Laboratoře dr. Luca Vannucci, “Teď musíme přejít do druhé fáze výzkumu, kdy budeme ověřovat naše výsledky na tkáních pacientů s nádorem. Tato fáze je však zpomalena nedostatkem fondů.”

První malá část této fáze byla již zahájena díky spolupráci s pražskou Thomayerovou nemocnicí, kde byly odebrány první vzorky lidských tkání k výzkumu. Badatelé Laboratoře v této první fázi, zjistily, že změny zpozorované na zvířecích tkání jsou pozorované i na lidských tkání nacházející se poblíž vznikajícího nádoru. “Kdybychom měli k dispozici dostatek fondů, tak by se tato část výzkumu mohla dovést do konce v horizontu jednoho či dvou let, výsledky výzkumu by mohly být velice zajímavé pro včasnou diagnózu nádoru a identifikaci rizikových subjektů, čímž se otevírají nové způsoby prevence” uvádí dr. Luca Vannucci.

Výsledky této části výzkumu otevřely dveře další části výzkumu ohledně využití nanočástic, která je vedena v rámci mezinárodního výzkumu v partnerství s Oddělením biochemie ústavu CNR v Říme. Konkrétně, nanočástice by mohly fungovat jako vektor protinádorových či diagnostických látek, které by pronikly do nádorových buněk. Tyto nanočástice by tak byly efektivnější než běžné léky, protože by se zaměřily jen na nádorové buňky. “Nanočástice s chemioterapeutickou náplní by se aktivovaly jen v kyselém prostředí, které je typické pro nádorové buňky, takže terapie by neměla vliv na zdravé buňky,” poukazuje dr. Vannucci, “Navíc v případě, že by tyto nanočástice byly nabité železo-magnetickými látkami, tak by mohly být použité při magnetické rezonanci. Pokud by byly nažhavené, tak by navíc přímo poškodily nádorové buňky, a učinily by je viditelnější imunitnímu systému”

Velká kvalita výzkumu vedeného Laboratoří Imunoterapie je potvrzena i bohatou publikační činnosti v národních i mezinárodních odborných časopisech. “V průběhu minulého roku jsme zveřejnili celou řadu příspěvků ohledně změn před-nádorových tkání a také jeden článek o nanočásticích, který byl přijat a otištěn vysoce impaktovaným časopisem Journal of Biomedical Nanotechnology,” říká dr. Vannucci, “Za ocenění naši výzkumné práce beru také moje jmenování do redakční rady prestižního časopisu Carcinogenesis.”

Zásadní část vědecké aktivity tvoří také mezinárodní kontakty a spolupráce. V průběhu roku 2014 Laboratoř hostila několik vědců z Německa, Itálie a Izraele, a obdobně tomu bude i letos. “Naše Laboratoř již přitahuje mezinárodní pozornost studentů i výzkumníků,” dodává dr. Luca Vannucci, “Významným uznáním vědecké práce Laboratoře je i fakt, že jsem zván na nejdůležitější kongresy pro prezentaci našich vědeckých výsledků přímo organizátory. I v roce 2015 nás tak čeká plný kalendář s příspěvky na kongresech v Lublaně, Athénách a Tel-Avivu, zatímco v září jsem byl pozván, jako jeden z mála vnějších hostů, na společný working congress tří nejvýznamnějších světových ústavů ve výzkumu nádorových zánětů.”

Laboratoř Imunoterapie také zorganizovala ve spolupráci s nadací Arpa z Pisy a Českou imunologickou společností již tradiční Cenu prof. Milana Pospíšila za nejlepší vědecký článek ohledně imunologie nádorů publikovaný členy ČIS. “Naši laboratoři byl svěřen do správy taky významný výzkumný nástroj, reader Elispot pro výzkum jednotlivých buněk, což dokazuje uznání, které se dostává našemu výzkumu,” dodává Vannucci.

Důležitá výzkumná činnost Laboratoře Imunoterapie by však nebyla možná bez darů celé řady italsko-českých firem a bez sbírky na podporu Laboratoře zorganizované Italsko-českou komorou, která v roce 2014 vynesla na 261 tisíc korun.

 

 

Loading…