Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.06.2015

Ruchè: jedinečné víno z Piemontu

Ruchè z Castagnole Monferrato je autochtonní odrůdou vinné révy pěstované v Piemontu, v jedné z hlavních vinařských oblastí Itálie. Odrůda a víno byly představeny na specializovaném semináři, jež proběhl v Plaláci Žofín v rámci Italian Wine Emotion 2015. Na téma jsme mluvili s Lucou Ferrarisem, předsedou konsorcia výrobců vína  Ruchè.

Pane předsedo, můžete nám představit hlavní rysy vína Ruchè?

Ruchè je denominace vína, která spadá do širšího Konsorcia vín Barbera, Asti a Vini del Monferrato, díky kterému může lépe hájit svou specifičnost. Konsorcium v posledních letech ušlo obrovskou cestu: V roce 2001, kdy se Konsorcium zrodilo, činila výroba Ruchè několik desítek tisíc láhví ročně, zatímco v roce 2014 stoupla na 680 tisíc láhví ročně. Tento růst je patrný i v rozsahu vinice: v roce 1997 bylo Ruchè pěstováno na dvaceti hektarech vinic, dnes  je to na 136 hektarech vinic. Jedná se o výrazný růst pro víno, které je a chce zůstat pro labužníky. V příštích letech bychom ještě rádi zvýšili výrobu na jeden až dva miliony láhví ročně, což by nám umožnilo plnohodnotně působit na zahraničních trzích.

Jaké jsou hlavní rysy vína Ruchè, které by mu mohly pomoci na mezinárodních trzích?

Ruchè je autochtonní odrůdou Piemontu, a proto ani žádné jiné víno s ním není zcela srovnatelné. Jedná se o aromatické víno s odstíny květů a ovoce, jež vytváří naprosto elegantní aromatický rámec. Toto víno nemá téměř nic společného s dalšími piemontskými víny, protože má měkké chutě a nízkou kyselost. Většinou se prodává rok či dva staré, ale nedávno jsme ochutnali víno archivované po dobu 12 až 13 let. Tyto degustace nás přesvědčili, že Ruchè má potenciál i nad rámec mladých vín.

Změnili se nějak vinaři ve srovnání s rokem 2001, kdy vzniklo Konsorcium?

Kvalitativní standardy se zajisté sjednotily, a to směrem nahoru, takže se teď vyhýbáme jistým nepřesnostem, jež jsme zaznamenávali na začátku působení Konsorcia. Vinaři do svých sklepů opravdu investovali. Navíc se mezi naše vinaře dostala celá řada mladých lidí, již vinařství vystudovali a přinesli tak nové myšlenky a nápady. Nakonec přechodem z ochranné známky DOC na DOCG víno ztratilo přívlastek Amabile a zůstalo jen tak Ruchè fermo.

V posledních letech se stále více prosazují biologická a biodynamická vína. Jak jsou ve výrobě Konsorcia zastoupena?

Konsorcium nechává v tomto ohledu naprosto volnou volbu. Uvědomujeme si, že specifické podmínky naší oblasti jsou příznivé pro rozvoj různých typů  plísní a parazitů, jež činí biologické a biodynamické pěstování velice obtížné. Riziko, že celá odrůda přijde vniveč, je prostě příliš vysoké. I z tohoto důvodu je pěstování biologické a biodynamické révy mezi našimi vinaři zcela menšinové.

Jak jste již řekl, Konsorcium se teď zaměřuje na zahraniční odbytiště. Co děláte, aby jste pronikli na zahraniční trhy?

Konsorcium silně investuje do podpory značky vína Ruchè jak v Itálii tak v zahraniční. Velkou investici jsme provedli, když jsme se zúčastnili veletrhu vína ProWein v Düsseldorfu, kde jsme měli samostatný stánek o rozloze šedesáti metrů čtverečních. Navíc se zaměřujeme i na menší a více vyprofilované akce než jsou velké veletrhy, kde menší značky nemusí obdržet dostatečnou pozornost. Zaregistrovali jsme významný úspěch na prezentacích v Oslu a Kodani. V neposlední řadě se zaměřujeme na incomingové mise zahraničních novinářů, kteří přijíždí poznat naši oblast a víno. Právě naše oblast spadá do území, jež bylo minulý rok oceněno Unescem jako Světové dědictví. Jedná se o první ocenění tohoto typu udělené nějaké vinařské oblasti. Je to úspěch všech území oblasti Langhe Monferrato a Roero, který dodává našim vínům lesk, a již má konkrétní dopad na cestovní ruch. I Konsorcium podporuje těsnější vazbu mezi turismem a vinařstvím skrze spolupořadatelství na celé řadě akcí.

Ruchè je víno menší velikosti, co do objemu výroby. Jak žijete bok po boku s velkými piemontskými značkami?

Ruchè je velice malou denominací vína, která potřebuje podporu ze strany těch větších. Proto si myslím, že některé velké a mezinárodně známé denominace, jako Barolo či Barbaresco, mohou otevřít i nám nové trhy. Navíc čím dál větší pozornost přitahuje i víno Barbera d'Asti, se kterým nacházíme konkrétní spolupráci. Celkově je Piemont jedním z hlavních italských vinařských regionů i díky přítomnosti velkého počtu autochtonních odrůd, jako je Ruchè.

Loading…