Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.10.2015

Společnost Dante Alighieri začala rok růstem účastníků kurzů

Společnost Dante Alighieri, člen Italsko-české komory, je díky svým kurzům italského jazyka jednou z nejvýznamnějších institucí pro rozvoj italské kultury a jazyka v zahraničí. Mluvili jsme s předsedkyní pražského výboru Společnosti Moniou Camugliou.

 

Před měsícem začal školní rok. Jaké jsou vaše hlavní cíle?

 

Jeden z hlavních cílů jsme již naplnili, protože jsme zaznamenali raketový růst účastníků našich kurzů. Myslíme si, že tento rok bude pro nás rozhodující, a sklidíme plody našeho úsilí, které trvá již jedenáctým rokem.

 

Jaké jsou kurzy, u kterých významně vzrostl ve srovnání s minulostí počet účastníků?

 

Naše Společnost nabízí kurzy všeho druhu, od těch tradičních skupinových, až po individuální či kurzy pro děti. Navíc se zaměřujeme na specifické oblasti, jako je obchodní italština, právní italština či gastronomická italština. Naši vyučující mají totiž velký okruh zájmů. Významný růst jsme ale zaznamenali také u kurzů češtiny pro italsky mluvící, což je výsledkem sílícího proudu lidí z Itálie do ČR z pracovních důvodů. Ovšem naše kurzy češtiny jsou navštěvovány i osobami, jež bydlí v Praze už mnoho let a chtějí zdokonalit svou jazykovou výbavu.

 

Další významnou částí vaší nabídky jsou kurzy italštiny pro podniky. Jak se vyvíjí situace v tomto odvětví?

 

Bohužel v posledních letech jsme zaznamenali v této oblasti citelný úbytek, a to jak individuálních kurzů pro manažery tak těch skupinových. To je částečně výsledkem toho, že dnes už neexistuje pro účastníky těchto kurzů certifikát uznávaný italskými institucemi, jak tomu bylo ještě před pár lety. Navíc v mnohých podnicích byl seškrtán rozpočet na jazykové vzdělávání zaměstnanců. Každopádně, kurzy jsou stále navštěvovány osobami, jež se chtějí naučit italštinu kvůli tomu, že pracují v italské firmě či spolupracující s italskými managery, díky čemuž se komunikace s nadřízenými stává příjemnější. Jistý zájem tak i nadále setrvává.

 

Italský jazyk budí stále velký zájem. Jak významně se projevuje na poptávce kurzů italská kultura, kinematografie či kuchyň?

 

Zájem o italštinu je cyklický, ovšem dá se říct, že je to stále čtvrtým nejvíce vyučovaným zahraničním  jazykem. A faktory, jako kultura, kuchyň a kinematografie na tom mají velkou zásluhu. Další málo známým faktorem jsou však příbuzní: mnoho Čechů totiž zjišťuje, že má v Itálii nějaké vzdálené příbuzné, a tak se chce naučit jejich jazyk.

 

Novinkou letošního roku jsou kurzy srze Skype. Jak chcete překonat jistou nedůvěru, kterou Češi mají vůči internetovým kurzům?

 

Hlavním faktorem bude kvalita a připravenost vyučujících. Nechceme totiž kurzy skrze Skype redukovat na pouhé klábosení. Naopak chceme zaručit, že kurzy budou naprosto srovnatelné kvality, jako ty ve fyzické přítomnosti. Jen tak se kurzy skrze Skype stanou plnohodnotnou nabídkou pro ty, již nemají čas či jednoduše nebydlí v Praze.

 

Společnost Dante Alighieri působí jen v Praze. Máte v úmyslu se rozšířit i do dalších českých regionů?

 

Bohužel zatím nevidím žádnou konkrétní možnost, díky které by bylo možné otevřít nové výbory Společnosti v dalších oblastech ČR. A důvodů je několik. Zaprvé každý výbor musí být založen alespoň 25 členy, jejichž životopis prochází důsledný zkoumáním a vyhodnocením z římské centrály. Navíc každý výbor se musí sám financovat skrze výtěžky z kurzů či darů podporovatelů. A protože ze strany italského státu chybí jakákoliv podpora, tak tyto dva faktory jsou velice omezující.

 

Výuka zahraničních jazyků je dnes často ztotožňována s certifikáty, jez udělují jednotlivé státy. Existuje taková certifikace i u italštiny?

 

Dnes existují čtyři, a nikoliv jen jeden, certifikát, jež jsou uznávané italským státem, a mezi sebou jsou plně srovnatelné. Společnost Dante Alighieri vystavuje certifikaci PLIDA. E pro pražský výbor Společnost je důvodem velké hrdosti, že od prvního dne aktivity je autorizován k vydávání těchto certifikátů. To je jasným důkazem kvality naší práce.

 

Zdroj fotografie: Società Dante Alighieri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading…