Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.09.2015

Torino – Praga Invest: dvacet let luxusu v Praze

Torino – Praga Invest oslavila 12. září své dvacáté výročí aktivity v České republice. Tato developerská společnost se vyznamenala především v nejvyšším segmentu trhu a vytvořila mnoho projektů nejvyšší kvality. Některé z těchto projektů dosáhlo i na prestižní ocenění: stačí vzpomenout projekt Rivergate jmenovaný Nejlepší stavbou roku 2013. Požádali jsme o bilanci Nina Altomonteho, Ceo společnosti.

Pane dr. Altomonte, v září slavíte dvacet let aktivity v České republice, a to především v Praze. Jak se změnilo hlavní město za těchto posledních dvacet let?

Moje hodnocení je jednoznačně pozitivní. Před dvaceti lety jsme byli v jedinečném historickém okamžiku: po Sametové revoluci bylo nutné město rekonstruovat. Jsme rád, že jsem mohl zblízka pozorovat tuto transformaci, a že jsem mohl přispět skrze některé mé projekty k restrukturalizaci a oživení některých městských oblastí. Mám na mysli třeba ulici Prokopova. Tam jsem zrealizoval projekt, který byl výjimečný z historického a estetického hlediska. A ten dal impulz i další firmám v sektoru, aby zde uskutečnily své projekty. To vše přispělo k oživení této oblasti.

Je teď snažnější působit na developerském trhu v Praze?

Pro mě je to dnes snažnější, protože mám více zkušeností než před dvaceti lety, když jsem začínal v tomto městě. Ale kromě toho, situace se mi zdá obtížnější. Vztahy s Magistrátem či památkáři jsou stále komplikovanější a obtížnější. Další velký problém spočívá v tom, že chybí jasná pravidla a postupy, což ponechává úředníkům velký prostor pro nepředvídatelná rozhodnutí. A to nejhorší, co se může stát při investici, je časová nejistota. Magistrát by proto měl mít na těchto místech kvalifikovanější personál, který by dokázal rychle vyřídit jednotlivé spisy.

Ve svém novém urbanistickém pojetí by se Praha chtěla “zahustit vevnitř”, a to skrze rekvalifikaci nevyužívaných či podužívaných areálů. Je podle Vás ve městě dostatek takových areálů?

Tyto příležitosti tu jistě jsou, ve středu či rozšířeném centru je stále mnoho zón určených k rekvalifikaci, Je tady mnoho budov k rekonstrukci, které dosud zůstaly mimo trh pro spekulační zájmy. Navíc státní instituce a podniky privatizují své nemovitosti ve středu města. Státní orgány se tak pomalu rozhodují k prodeji svého nemovitého majetku, jehož objem není zanedbatelný a dá pražskému trh další impulz. To se samozřejmě neděje bez problémů. Před několika lety jsem se chtěl účastnit aukce jedné budovy u pražského hlavního nádraží. Aukce byla však krátce před konání zrušena kvůli vnitřním problémům vlastníka, Českých pošt.

A registrujete další zajímavé pohyby na pražském realitním trhu?

Dalším významným trendem je ten, že mnoho velkých společností ve službách, jako banky, přesunují své sídla z centra do periférie města. A protože ve středu města zůstávají jen reprezentativní prostory, tak mnoho budov zeje prázdnotou. Mnozí developeři totiž používají takovou obchodní strategii, že podporují přesun již přítomných firem v Praze do nových prostorů, což samozřejmě uvolňuje nezanedbatelné kapacity v centru. Tento trend je však patrný v mnoha velkých evropských městech.

A podle Vás jaké nové využití najdou tyto prostory?

Myslím si, že mnoho těchto prostorů bude přestavěno pro rezidenční či hotelové účely. Uvědomte si, že v posledních letech přišlo na trhu mnohou administrativních budov, který trh vstřebá až v příštích letech. Navíc rezidenční trh je méně citlivý na volatilitu ve zbytku hospodářství. Takže podle mě bude převažovat toto využití.

Pražský realitní trh pocítil oslabení ruské klientely. Jak podle Vás pražský trh zareagoval na tento šok?

Trh je teď mimořádně živý kvůli nízkým úrokovým mírám. A navíc složení zákazníků se změnilo. I v mých posledních projektech, jako Rivergate či Spálená 5, tvoří většinu zákazníků Češi, již si pořizují ve středu Prahy nemovitosti pro investiční účely. I mezi Čechy existuje vrstva podnikatelů, již drží významné finanční prostředky pro investice. A nemovitosti, především ty luxusní, jsou jistou a zajímavou investicí.

 

Fotografie: Team Torino  - Praga Invest, Nino Altomonte uprostřed

Zdroj fotografie: Torino - Praga Invest

 

Loading…