Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Veřejná správa zadala zakázky v hodnotě 350 miliard korun

Veřejná správa zadala v roce 2014 veřejné zakázky v hodnotě zhruba 350 miliard korun. Ukazuje to výzkum agentury Ceec Research.

 

V roce 2014 tak byly zadány zakázky v hodnotě 348,1 miliard korun, o 38,5% více než v roce 2013. Do celkové hodnoty se promítla velká zakázka společnosti Čepro na posílení skladovacích infrastruktur. Dobrý rok byl také pro stavební zakázky, které silně vzrostly především v komunálním odvětví. “Nárůst objemu zakázek je zřetelný například v některých segmentech stavebnictví, které se díky tomu jako celek odrazilo ode dna a v loňském roce poprvé rostlo po předchozí pětileté krizi,” uvádí ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek, “Výrazný růst zakázek byl vidět například u SŽDC, která i v letošním roce plánuje další velké investice v hodnotě až 36 miliard korun.”

 

Obtíže stále přetrvávají však v odvětví budování silniční infrastruktury, a to především kvůli špatnému fungování zadavatelských organizací. "Důvodem je nejen přetrvávající nedostatečná příprava staveb, ale i pomalý průběh výběrových řízení,” říká předseda Sdružení pro výstavbu silnic Praha Petr Čížek, “Naše Sdružení proto apeluje na všechny silniční investory, aby urychlili zadávací řízení tak, aby alespoň tolik potřebné opravy silniční a dálniční sítě mohly být zahájeny ihned po skončení zimy."

 

V roce 2014 tak bylo vyhlášeno na 8,8 tisíc zakázek v celkové hodnotě 310,7 miliard korun: jedná se o 10,6% poklesu celkové hodnoty a o pokles o 12,2% co se týče počtu. Nejlepšími ve vyhlašování veřejných zakázek byly místní samosprávy s 38% vyhlášenými zakázkami, zatímco veřejné a poloveřejné instituce a organizace vypsaly 41% všech vyhlášených zakázek a zbytek pak vypsala ministerstva, centrální správa a státní podniky. V roce 2014 bylo zadáno 45% zakázek vyhlášených v loňském roce v celkové hodnotě 140,4 miliard korun, zatímco pětina zakázek vypsaných v minulém roce byla již zrušena.

 


Zdroj: financninoviny

Loading…