Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.06.2015

VinodiVino: nové menu a nový šéfkuchař

Pražská restaurace VinodiVino, jež je certifikovaná Známkou italské pohostinnosti, před několika týdny představila své nové letní menu, které sestavil nový šéfkuchař restaurace Matteo L'Altrelli.

Nové menu se vyznačuje sezónními a kvalitními surovinami. “Naše restaurace již dlouho sází na sezónní suroviny, které zaručují připravovaným pokrmům svěžest, která je pro nás velice důležitá,” říká šéfkuchař Matteo L'Altrelli. “Naše pokrmy jsou většinou složeny ze surovin pocházejících z Itálie, i když občas si neupřeme variace na ostatní evropské kuchyně.”

V letním menu restaurace hraje samozřejmě první housle zelenina s přítomností několika klasických ingrediencí pro italskou kuchyni jako rajčata, lilky, olivy či červená cibule. “Velice důležitá ingredience v nové nabídce je chřest, který je součástí dvou důležitých pokrmů, Orecchiette s chřestem a srdcovkami a Chřestovým krémem se sýrem ricotta a křepelčím vejcem,” dodává šéfkuchař L'Altrelli. “Touto silnou přítomností zeleniny jsme chtěli podtrhnout středomořský ráz naší kuchyně, a dodat našim pokrmům i jistou barevnost. Navíc jsme vsadili i na další čerstvé potraviny jako ricotta vaccina a na suroviny, které jsou v italské kuchyni netradiční, jako avokádo.”

V letní nabídce nemohly chybět ryby, jež jsou přítomné v mnoha úpravách, od předkrmů až po hlavní chody, těstoviny či saláty. “V létě jsem se zaměřil více na ryby než maso i z toho důvodu, že pocházím z Apulie, kde je mořská kuchyně velice významná,” uvádí Matteo L'Altrelli. “V menu také nabízíme krevety, mušle sv. Jakuba, srdcovky, ančovičky, pražmu, ale také chobotnice. Již v minulosti jsme totiž nabyli zkušenost, že mořské plody a ryby Češi milují. A abychom dostáli i chutím více orientovaným na sever, tak jsme do menu zařadili pokrmy s lososem.”

V letní nabídce nechybí ani ingredience, která je pro VinodiVino již tradiční: lanýž. “Do menu jsme zařadili letní lanýže, který pochází ze středu Itálie,” říká nám šéfkuchař L'Altrelli. “V posledních letech jsme zjistili, že našim zákazníkům lanýž opravdu chutná, a to nezávisle na tom, zda se jedná o Čechy či zahraniční hosty. Není tak divu, že prakticky od zahájení provozu restaurace jsou jedním z klasických pokrmů tagliolini s lanýžem. Ty mají takový úspěch, že v těch několika případech, když jsme se rozhodli je na nabídku nezařadit, tak se nás po nich klienti neustále poptávali. To ukazuje, že se jedná o opravdu populární surovinu.”

Každé menu musí být samozřejmě doprovázeno víny na vhodné úrovni. Zeptali jsme se tedy Simony Maver, ředitelky a sommeliérky restaurace VinodiVino, jaká vína si vybrat s nabízeným pokrmům. “V letní sezóně si naši zákazníci často vybírají bílá vína se strukturovanější chutí, která jsou výborná k těstovinám s krevetami, k předkrmům či k pokrmu s pražmou,” uvádí Simona Maver. “Bílé víno však lze nahradit v určitých pokrmech, jako Chřestový krém či Orecchiette s chřestem a srdcovkami, mladým červeným vínem s ovocnými odstíny chutí, které nemusí nutně pocházet z pobřežních oblastí. Pro pokrmy s masem samozřejmě nabízíme výraznější červená vína, která si někteří zákazníci s oblibou vychutnávají i při letní sezóně.”

V posledních letech si však získávají stále větší přízeň gurmánů také bublinková vína. “Doporučujeme bublinková vína jako Prosecco či Franciacorta k doprovodu rybích předkrmů, salátů nebo již zmíněného chřestového krému,” říká Simona Maver. “Bublinková vína jsou stále dosti specifickou spotřebitelskou nikou. To platí především pro vína s klasickou fermentací, jako Franciacorta, zatím co Prosecco se pije častěji, a to také díky nižší ceně. Navíc Prosecco je lehčí víno, dosti zahání žízeň, takže se trochu podobá pivu. Více milovníků silnějšího bublinkového vína, jako Franciacorta brut či extradry víno fermentované metodou charmat, tak nacházíme mezi zahraničními hosty.”

Restaurace VinodiVino tak má do konce září v nabídce vysoce kvalitní pokrmy, které dokáží v Praze zprostředkovat čerstvost a svěžest italské kuchyně.

 

Zdroj fotografie: Archiv VinodiVino

Loading…