Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.08.2015

Výnos daní zaznamenal v prvním pololetí růst

Výnos daní zaznamenal v Itálii v prvním pololetí lehký růst. Ukazují to statistiky zveřejněné italským Ministerstvem Financí.

Výnos daní v prvním pololetí činil 194,4 miliard eur. To je o 0,2 % méně než v prvním pololetí 2014. Srovnávací základna je však zkreslená výběrem jednorázové daně ze zhodnocení akciových podílů Italské centrální banky, který minulý rok přinesl do státních kasy na 1,7 miliard eur. Bez tohoto příjmy se výnos daní meziročně zvýšil o 0,7 %.

Růst táhl především výnos přímých daní, který se meziročně zvýšil o 0,6 % na 106,1 miliard eur. Výrazný růst zaznamenala daň z příjmů fyzických osob, jejíž výnos se zvýšil o 0,7 %. O 81,3 % se zvýšil výnos nové daně z kapitálových příjmů a o 92,8 % daň z aktiv penzijních fondů. Pokles zaznamenal naopak výnos Daně z výrobních aktivit. V poklesu také výnos nepřímých daní, jež se snížil o 1 % na téměř 89 miliard eur. Pokles byl způsoben především poklesem výnosu spotřebních daní z pohonných hmot a energetických statků, zatímco daň z přidané hodnoty přinesla do státní kasy přes 50 miliard eur, což je o 1,5 % více než v roce 2014.

 

Zdroj: mef.gov.it

Zdroj fotografie: Ministero dell'Economia e delle Finanze

Loading…