Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.03.2019

Apostila: kdy už není potřeba?

Od 16. února byla zrušena povinnost vyššího ověření a ověření skrze apostilu pro rozsáhlý výčet dokumentů vydaných zahraničními institucemi členských státech EU. Nová pravidla jsou součástí evropského nařízení.

Vyšší ověření a apostila nejsou již nutné pro originály a ověřené kopie dokumentů prokazujících celou řadu matričních údajů, jako rodný či úmrtní list, oddací list či potvrzení o rozvodu, potvrzení o státním občanství a trvalém pobytu. Do výčtu dokumentů osvobozených od vyššího ověření spadá i výpis z trestního rejstříku, jež je na trzích práce některých členských zemí velice žádán. Současně je zaveden i nový mechanismus komunikace mezi úřady v jednotlivých členských zemích, jež má urychlit prověření dokumentace při pochybnostech o jejich pravosti.

Nová pravidla se vztahují jen na dokumenty vydané po 16. února 2019. Pro omezení případů, kdy je nutné dokument přeložit, byly vytvořeny standardizované evropské formuláře, jež budou obsahovat hlavní údaje dokumentu, ke kterému jsou přiloženy. V případě podání dokumentace s přiloženými formuláři by měly instituce žádat překlad jen ve výjimečných případech.

Zdroj: e-justice.europa.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…