Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.04.2019

Česká ekonomika: bude zasažená krizí?

Zpomalení německého i čínského hospodářství, pokles důvěry ve zpracovatelském průmyslu a politická rizika v Evropě i na dalších kontinentech, všechny tyto údaje vedou k otázce, zda za dveřmi není příští hospodářská krizi. Na toto téma debatovali při business lunch tři významní čeští ekonomové, Miroslav Singer z Generali CEE Holdingu, Jakub Seidler z ING Bank Czech Republic a Lukáš Kovanda z Czech Fundu s členy Italsko-české obchodní a průmyslové komory a Nizozemské obchodní komory.

„Růst ekonomiky je založen na síle domácích faktorů,“ uvedl Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holdingu. Růst českého hospodářství je tak tažen domácí spotřebou, která se zvyšuje díky rostoucím mzdám a rekordní zaměstnanosti, firemními investicemi a také obnoveným růstem vládních výdajů. V posledních měsících ale na české hospodářství doléhají nepříznivé zahraniční faktory jako zpomalení německé ekonomiky. „Myslím si ale, že hlavním problémem je stále najít kvalitní lidi,“ řekl Miroslav Singer. Firmy a vláda by se tak měly zaměřit na kvalitní vzdělání, výzkum a posílení podpůrných služeb.

„Někteří ekonomové očekávají pokles z toho důvodu, že hospodářství se vyvíjí cyklicky,“ dodal Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank Czech Republic. V hospodářství se často stává, že chování aktérů, od podniků po vlády, má "zpožděný efekt". Jedním z indikátorů, který umožňuje předvídat vývoj v ekonomice, je index důvěry nákupčích managerů. „Ve zpracovatelském průmyslu vidíme pokles, ale ve službách je situace stále relativně dobrá,“ popsal Jakub Seidler situaci v Evropě i dalších velkých světových hospodářství.

„Někdy ale krize může přijít, jen protože si myslíme, že přijde,“ varoval Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fundu, před propadem důvěry v ekonomice a důsledky tzv. sebenaplňujících se proroctví. Klima důvěry tvoří média, predikce ekonomů a také chování politiků. „Pokud by ale krize nakonec do České republiky přišla, tak jsme na ni připravení lépe než mnohé další země EU,“ dodal Kovanda. Vedle zdravých ekonomických základů bude ale nutná také proticyklická vládní rozpočtová politika.

Business lunch byl uspořádán Italsko-českou a Nizozemskou komorou v úterý 16. dubna v restauraci Aromi.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: NCCC

Loading…