Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.10.2018

Evropská komise odmítla italský návrh na soukromé skladování cukru

Italské Ministerstvo zemědělství podalo návrh na zavedení soukromého skladování cukru. Navržené opatření má zareagovat na situaci na trhu po zrušení kvót na výrobu cukru, ke kterému došlo na konci září loňského roku.

Konec režimu kvót se projevil na trhu převisem výroby a také snížením cen. Jen v Evropské Unii se vyrobí o zhruba tři a půl milionu tun cukru více, než je poptávka na domácích trzích. Od zrušení kvót se pak ceny cukru propadly až o třetinu. Z tohoto důvodu italský ministr zemědělství navrhl na posledním zasedání rady ministrů zemědělství EU, aby Evropská komise zavedla dotované soukromé skladování cukru. Soukromé skladování by stáhlo z trhu část výroby a mohlo by zabránit dalšímu propadu cen. K návrhu se připojila celá řada členských zemích, a to včetně České republiky. Proti návrhu byli zástupci Nizozemska, Dánska a Německa. Francie se zdržela hlasování. Návrh neuspěl ani u Evropské komise, která považuje soukromé skladování za drahé a neefektivní řešení.

„Velice se obávám o budoucnost výroby cukru v Itálii“, uvedl po zasedání italský ministr zemědělství Gian Marco Centinaio. Italské cukrovarnictví prošlo ještě před zrušením kvót výraznou restrukturalizací. Z 19 cukrovarů, jež byly aktivní na konci 90. let, jen tři stále vyrábí cukr. Nejvýznamnějším italským výrobcem cukru je družstvo Coprob, které sdružuje pěstitele a zpracovatele řepy v krajích Emilia-Romagna a Benátsko. V současnosti italská výroba pokrývá zhruba čtvrtinu domácí poptávky. Levná zahraniční konkurence válcuje italské výrobce a je otázkou, jak dlouho italské firmy budou schopné držet krok s nízkými cenami. Další nepříznivé výkyvy cen tak mohou vést až k úplnému zániku cukrovarnictví v Itálii.

Zdroj: www.politicheagricole.it

Zdroj fotografie:  Pixabay

Loading…