Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.03.2019

Itálie se chce připojit k projektu Nové hedvábném stezky

Itálie chce spolupracovat s Čínskou Lidovou Republikou (ČLR) na projektu Nové hedvábné stezky. Příslušné memorandum má být podepsáno ve dnech 22. a 23. března, kdy bude v Římě na státní návštěvě prezident ČLR, Si - Tin Pching.

První návrh memoranda, který zveřejnil deník Corriere della Sera, vzbudil jistý rozruch jak v Itálii, tak v zahraničí. Především ze Spojených států se Itálii dostalo varování před příliš hlubokou spolupráci s Čínou. „Memorandum není mezistátní smlouva, a tudíž z něj nevyplývají ani žádné konkrétní závazky," zdůraznil při slyšení před Poslaneckou sněmovou premiér Giuseppe Conte. Ten poukázal především na velké příležitosti, které se mohou italským firmám otevřít v oblasti exportu do ČLR a investic. „Naše přístavy a logistická centra nebudou stát mimo nový proud zahraničního obchodu, ba naopak budou moci z něj také těžit," řekl před Sněmovnou Giuseppe Conte.

Kromě varování od tradičních spojenců, však na italskou vládou působí také opatrnost jejích vlastních členů. Proti příliš vstřícnému a otevřenému postoji k Číně je hlavně Liga a její předseda Matteo Salviniho. „Čínské investice do přístavů a železnic jsou v pořádku, ale jen když zůstanou pod italskou kontrolou," uvedl místopředseda vlády Salvini. Další citlivé oblasti jsou dle Salviniho energetika a osobní data. Naopak Hnutí 5 hvězd širší spolupráci s ČLR podporuje.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…