Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.05.2019

Italská kuchyně je nejpopulárnější zahraniční gastronomií na světě

Italská kuchyně je nejlépe hodnocenou zahraniční gastronomií na světě. Ukazuje to rozsáhlý výzkum britské agentury Yougov ve 24 zemích světa, jež jsou současně i kolébkami světově známých gastronomií.

Ve výzkumu italské kuchyni vyjádřilo kladnou preferenci 84 procent účastníků, což stačilo na první místo. Italské kuchyni dýchá na záda čínská gastronomie, která obdržela 78 procent sympatií a pozitivních hodnocení, a japonská gastronomie (71 procent). Mezi evropskými gastronomiemi jsou nejvýznamnějšími konkurenty francouzská kuchyně (70 procent preferencí) a španělská kuchyně (68 procent). Platí přitom, že popularitu ovlivňuje zeměpisná a kulturní vzdálenost. Nejlepší hodnocení tak italská gastronomie získala ve Francii a Španělsku a nejhorší v Číně, Thajsku a Indonésii. Ovšem italské speciality si dokáží podmanit i gurmány ze vzdálených zemí. Více než 85 procent pozitivních hodnocení italská kuchyně dostala v Japonsku, Austrálii, na Filipínách či v USA.

Pravidlo vzdálenosti tolik neplatí platí v preferencích samotných Italů. Ti si nejvíce oblíbili španělskou kuchyni (87 procent kladných hodnocení), mexickou a argentinskou gastronomii. Čtvrtou nejlépe hodnocenou kuchyni se 71 procenty sympatií má pak Řecko. Celkově ale Italové patří k národům s nižšími preferencemi pro zahraniční gastronomie.

Zdroj:yougov.co.uk

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…