Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.10.2015

Mazars sází na Italian Desk

Mezinárodní společnost Mazars specializovaná na poskytování daňových a účetních služeb, člen Italsko-české komory, se rozhodla otevřít vlastní Italian Desk pro firmy, jež podnikají či podnikat chtějí v České republice. Aby tato služba vstoupila ve větší známost, tak Mazars uspořádal v Le Palais Art Hotel prezentační večírek, kterého se účastnilo mnoho představitelů italské business komunity v Praze. Mluvili jsme o nové službě s Robertem di Cursim, ředitelem Italian Desk společnosti Mazars.

 

Pane dr. Di Cursi, proč se Mazars rozhodla otevřít Italian Desk?

 

V roce 2014 jsme si s partnery společnosti Mazars všimli, že mezi našimi klienty téměř zcela chyběly italské společnosti. Hlavní důvody tohoto stavu jsme přisoudily jazykové bariéře a nízké známosti společnosti Mazars ze strany italské komunity v ČR. Z tohoto důvodu jsme připravili strukturu nového desku věnovaného italským investorům a zahájili v červnu jeho aktivitu. Tím jsme vyřešili problém s jazykem, a proto jsme se zaměřili na rozšíření povědomí o desku skrze účast na akcích věnovaných italské komunitě, uspořádání naší vlastní prezentační akce, která se uskutečnila 24. září, a činností v Italsko-české komoře, které jsme členy již mnoha let. Dovolím si tak říct, že jsme první mezinárodní společnosti působící v ČR v rámci služeb podnikům, jež může nabídnout tak exkluzivní službu podnikatelům italského původu.

 

Jaké služby může poskytnout Italian Desk?

 

Zorganizoval jsme Italian Desk tak, aby se co nejvíc podobal kanceláři italského daňového poradce (commercialista), což je profesní figura, kterou italské firmy dobře znají. Máme tak silně osobní přístup ke každému klientovi a současně může poskytnout výhody plynoucí z našeho postavení mezinárodní firmy, ve které pracují vetšinou Češi, což klientům garantuje velkou důvěryhodnost. Kromě vedení účetnictví a národní i mezinárodního daňového poradenství, Mazars také zajišťuje služby jako due diligence, ocenění, včetně toho soudního a samozřejmě revizi účetnictví. Uvnitř společnosti máme také tým specialistů na dokumenty nutné k transakcím mezi propojenými společnostmi, tzv. transfer pricing. Naše nabídka se obrací na podnikatele všeho druhu, od velké mezinárodní společnosti až po místní malé a střední firmy. A jsme schopni to dokázat, protože Mazars, ačkoliv je velkou společností zaměstnávající přes 200 osob, si uchovala flexibilní strukturu. A samozřejmě nemáme problém ani poskytovat naše služby firmám působícím mimo Prahu. Nové technologie a relativně krátké dojezdové vzdálenost v zemi nám umožňují poskytovat službu na nejvyšší úrovni i těmto firmám působícím v dalších českých regionech.

 

Mazars je mezinárodní společností působící ve více než sedmdesáti zemích světa. Dokážete tak poskytnout kompletní servis i v případě zahraničních filiálek?

 

To jistě ano. Jsme perfektně integrováni s pobočkami v dalších zemích a v této oblasti máme velkou zkušenost. Klient Italian Desku si tak může být jistý, že se mu dostane asistence i ve všech dalších zemích, kde působíme, aniž by se musel fyzicky přesouvat. A to považuji za velkou výhodu nad konkurencí.

 

Mazars je aktivní na trhu s revizí účetnictví a auditingu, kde tradičně dominují společnosti tzv. Big four. Daří se Vám najít v České republice vlasní segment trhu?

 

U firem velkých rozměrů je zřejmě nevyhnutelné, že se obrací na firmy z tzv. Big four. Každopádně Mazars drží šesté až sedmé místo mezi auditingovými společnostmi, co do hodnoty příjmů. Jsme konkurenceschopní, protože vše sázíme na kvalitu a velkou flexibilitu, která často velkým firmám chybí.

 

Zaměřuje se Italian Desk i na ty české firmy, jež chtějí investovat v Itálii?

 

Zcela jistě ano. Díky mé velké zkušenosti a aktivitám italské pobočky Mazars dokážeme vést českého podnikatele labyrintem daňového a burokratického systému. A pokud je to nutné, tak můžeme poskytnout služby jako ohodnocení, due diligence a analýzy investic. Tímto způsobem bude mít klient ucelený obrázek situace, aniž by musel někam cestovat.

 

Žijete v Praze od roku 2010. Jak hodnotíte aktuální hospodářskousituaci a daňovou zátěž v České republice?

 

Myslím si, že v současnosti v ČR panuje pozitivní atmosféra daná velice dynamickým ekonomickým růstem. Tento pocit potvrzuje i velká účast na konferenci Italy & Czech – Building Together z 15. října, zkušenosti mnoho podnikatelů a v neposlední řadě i statistické ukazatele, dle kterých je míra růstů země jedna z nejvyšších v EU. Český fiskální systém je pak pro podniky příznivý, díky jednotné 19% sazbě Daně z příjmu právnických osob a celkové nízké daňové zátěže. A to si myslím patří mezi faktory, díky kterým ČR dosahuje tak skvělých hospodářských úspěchů.

 

Profesně jste působil také v Itálii. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi oběma zeměmi v daňovém systému?

 

V České republice je daňový systém pro podniky stále snesitelný, daňové přiznání je méně obtížné k vyplnění, pravidla jsou jasná, zdanění je daleko nižší a také vztahy s daňovou správou jsou více lidské a plné snahy se navzájem pochopit. Lze seice předvídat, že i český daňový systém se může v budoucnosti zkomplikovat, ale ve srovnání s Itálií si stále nemůžeme stěžovat.

 

 

Životopis Roberta di Cursiho:

 

Roberto di Cursi má patnáctiletou zkušenost jako daňový a účetní poradce v Itálii se specializací na smluvní právo, vyjednávání, sestavování business plánů, ohodnocování hodnoty firem, auditingu, účetnictví, sestavování rozpočtů, daňového plánování a daňových přiznání. Asistoval klienty působící v odlišných sektorech jako reality, rejdařství, hoteliérství, pohostinství a maloobchod. Má také šest let zkušeností na pozici managera v zahraničí

 

Je členem Profesního řádu daňových poradců a je zapsán v Registru revizorů účetnictví v Itálii. Jeho rodným jazykem je italština, plynně však hovoří také anglicky.

 

 Zdroj fotografie: Mazars

Loading…