Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.08.2019

Města s nejlepšími podmínkami pro život jsou ve středních Čechách a na jižní Moravě

Střední Čechy společně s Prahou a jižní Moravou jsou regiony, kde se nejčastěji vyskytují města s nejvyššími standardy života. Potvrzuje to i letošní vydání Indexu kvality života, který zpracovává sdružení Obce v datech a agentura Deloitte, člen Italsko-české komory. Hodnocení se týká 206 nejvýznamnějších měst v ČR.

Na prvním místě se i letos umístilo město Říčany ve Středních Čechách. Říčany obdržely první místo v makrokategoriích hodnocení "Zdraví a život prostředí" a "Materiální zabezpečení a vzdělání". Následuje na druhém místě Praha, jež se může spolehnout na vysoké hodnocení v oblasti dostupnosti služeb a ekonomických příležitostí. Třetí město s nejvyšším hodnocením jsou pak jihomoravské Hustopeče. V první desítce měst s nejlepšími podmínkami pro živost jsou zastoupeny hlavně obce z Středočeského a Jihomoravského kraje s výjimkou Prahy a Pardubic. "Nejnižší hodnocení mají obce ze strukturálně postižených regionů, tedy Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje," uvádí Jan Havránek, jednatel sdružení Obce v datech. Na konci žebříčku se tak umístily Karviná, Orlová (oba Moravskoslezský kraj) a Most (Ústecký kraj).

Ačkoliv čelo a konec žebříčku vykazují jistou stabilitu, další hodnocení zažila výrazné zvraty. Například město Přelouč v Pardubickém kraji zlepšilo své umístění o 88 příček a posunulo se ze 149. místa v roce 2018 na 61. místo v roce 2019. Naopak město Železný brod v Libereckém kraji se propadlo ze 46. na 125. místa.

"S ohledem na rostoucí ceny nemovitostí v Česku chceme lidem pomoci při rozhodování o výběru místa pro život," poukazuje na praktické využití žebříčku Pavel Šiška, vedoucí partner v oddělení poradenství Deloitte. Jak poukazují autoři žebříčku, hodnocení nebylo sestavené na základě osobních názorů hodnotitelů ale statistických ukazatelů zpracovaných za použití metodologií, jež využívají i OECD a OSN.

Zdroj: www2.deloitte.com

Zdroj fotografie: město Říčany

Loading…