Italské Ministerstvo zemědělství schválilo nový plán regulace nabídky chráněného sýru Parmigiano Reggiano, který bude platit v příštích třech letech, v období 2020-2022.
Plán regulace nabídky je nástrojem, který mají k dispozici konsorcia výrobců chráněných potravin pro nasměrování svých výrobních i obchodních aktivit. Nový plán regulace nabídky nepřináší velké změny pro výrobce Parmigiana Reggiana. Konsorcium bude i nadále distribuovat výrobní kvóty a nadlimitní výroba bude de facto pokutována. Z obchodního hlediska se konsorcium chce více zaměřit na zahraniční a mimoevropské trhy. Strategickým trhem k rozvoji jsou Spojené státy, které již dnes tvoří druhém největší odbytiště tohoto známého italského sýru. Konsorcium se však obává cel, která chce uvalit prezident Donald Trump na některé evropské produkty. V případě Parmigiana Reggiana by cla zvýšila konečnou cenu sýru na 40 až 60 amerických dolarů za kilogram, což by vedlo téměř jistě k propadu prodejů na americkém trhu.
Již dnes je Parmigiano Reggiano první italskou potravinou s chráněným původem DOP, co do vývozu a celkové výroby. V loňském roce bylo vyrobeno na 3,7 milionů kol sýru v celkové hodnotě zhruba 2,4 miliard eur. Čtyřicet procent výroby, jež se v posledních třech letech zvýšila o dvanáct procent, putuje na zahraniční trhy. "Výrazný příspěvek k tomuto růstu přišel právě od plánu výroby, který v posledních letech dal podnikům jistotu při programování jejich rozvoje," uvedl předseda konsorcia výrobců Nicola Bertinelli.
Zdroj: www.ansa.it
Zdroj fotografie: parmigiano-reggiano.it