Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.06.2019

Zimní olympijské hry uspořádá v roce 2026 Milán a Cortina d’Ampezzo

Po dvaceti letech bude Itálie znovu pořádat Zimní olympijské hry. Předchozí Olympijské hry na italském území proběhly v Turíně v roce 2006.

Tandem Milán - Cortina d'Ampezzo přesvědčivě zvítězil nad konkurenční dvojkou Stockholm - Åre ze Švédska. Porotce z Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přesvědčila především podpora, kterou Zimní olympijské hry mají v severní Itálii. Podle průzkumů zadaných kandidátským výborem podporuje ZOH přes osmdesát procent obyvatel Milána. Kandidaturu Milána a Cortiny d'Ampezzo přijel do Lausanne podpořit i italský premiér Giuseppe Conte. Za kandidaturu ale nejvíce plédovali zástupci samospráv, v první řadě hejtman kraje Benátska Luca Zaia a milánský primátor Beppe Sala, společně s představiteli Italského olympijského výboru.

Díky novým pravidlům MOV by pořádání zimních olympiád mělo být méně nákladné než v minulosti. Pořadatelé budou moci využít celou řadu stávajících sportovních infrastruktur. Olympijská městečka budou postavena z obytných modulů, jež budou po olympiádě darovány a využity Civilní obranou. Hry nebudou probíhat jen v Milánu a Cortině d'Ampezzo ale také v dalších městech a zimních letoviscích v Lombardii, Benátsku a Trentinu. Celkové náklady na pořádání ZOH by se měly vyšplhat na 1,17 miliard eur, z čehož 350 milionů eur má jít na posílení sportovní a dopravní infrastruktury. Pozitivní dopad na hodnotu hrubého domácího produktu je očekáván v hodnotě 2,3 miliard eur. Výnos daní z mimořádných příjmů by dle plánu pořadatelského výboru měl dokonce překonat hodnotu dotace.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Coni.it

Loading…