Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.04.2015

Eleutheria přiveze mladé české umělce do Říma

Muzeum soudobého umění Maxxi bude od 28. dubna do 17. května hostit v Římě výběr děl českých mladých umělců, již začali tvořit po Pádu Berlínské zdi. Výstava Et CeteraI, jež vznikla díky nápadu a úsilí nadace Eleutheria, byla představena v pondělí 20. dubna v sídle Italského velvyslanectví v Praze.

Ve svém pozdravu na přivítanou velvyslanec Aldo Amati podtrhl význam výstavy pro vzájemné poznání kultur obou zemí. “V muzeu Maxxi v Římě představíme výběr mladých talentů českého soudobého umění s nadějí, že jejich díla vzbudí ohlas u italského publika,” podtrhl velvyslanec Amati.

Večera se také zúčastnila náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková. “Tato výstava ukazuje, že kulturní vztahy mezi Českou republikou a Itálií jsou opravdu živé. A jsem ráda, že tyto vztahy často přesahují oficiální dohody mezi veřejnými kulturními institucemi obou zemí.”

Výstavu, která se otevře v Římě v úterý 28. dubna, představil předseda nadace Eleutheria, architekt Francesco Augusto Razetto. “Nadace Eleutheria vznikla před sedmi lety s účelem představit veřejnosti uměleckou sbírku naší rodiny, která je hodně zaměřená na díla socialistického realismu,” uvádí arch. Razetto, “V průběhu posledních let jsme pořádali důležité výstavy za přispění prestižních institucí jako Národní Galerie v Praze. Následně jsme představili v České republice a v Evropě výběr plakátů vietnamské komunistické propagandy, který vyvolal velký ohlas. Nechtěli jsme ale omezit činnosti nadace Eleutheria na socialistické umění. I proto jsme zahájili projekt Et Cetera. Skrze toto výběrové řízení pro mladé české umělce jsme chtěli zmapovat, co se stalo v českém umění po pádu totalitních režimů. Jedná se tak o krok, který ideově a kulturně konzistentní s tématem, který byl pro nás klíčový do té doby.”

V první fázi se výběrového řízení zúčastnilo na 650 umělců, aktivní v České republice po roku 1989. Mezinárodní výběrová komise vedená kurátorkou Genny di Bert pak dostala obtížný úkol vybrat dvanáct umělců, jejichž díla byla vystaveny v roce 2013 v Italském kulturním institutu. “Výstava Et Cetera, která proběhne v Říme, však není pouhou replikou již proběhlé pražské výstavy,” upozorňuje architekt Razetto, “V příležitosti římské výstavy jsme se rozhodli znovuotevřít výběrové řízení. Komise tak vybrala z devět stovek uchazečů dalších šest umělců, již vystaví svá díla.”

Et Cetera je tak originální přehlídkou soudobého českého umění, které se zúčastní dobře známí umělci i mladé talenty. “Eleutheria znamená v řečtine svoboda,” dodává arch. Razetto, “I proto jsme se rozhodli věnovat výstavu dvěma bojovníkům za svobodu, Janu Palachovi a Janu Zajícovi.”

V průběhu večera také italský velvyslanec Aldo Amati oznámil udělení Augustovi Razettovi řádu Rytířů Italské republiky.

Vnitřní uspořádání výstavy navrhl architekt Ottaviano Maria Razetto, a výstava proběhne za přispění Italského velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví České republiky v Říme, Ministerstva kultury ČR, Ministerstva kultury Italské republiky, Magistrátu Hlavního města Prahy, Magistrátu Hlavního města Řím, Italského kulturního institut v Praze a Italsko-české obchodní a průmyslové komory.

Et Cetera – Museo Maxxi proběhne v Římě od úterý 28. dubna do neděle 17. května.

Credit photo: archivio Camic

 

 

Loading…