Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.08.2019

Italské dilema: volby nebo překlenovací vláda?

Na italské politické scéně nepanuje jednotný názor ohledně východiska z aktuální vládní krize. Ta může vést k dvěma opačným výsledkům.

Vládní krizi rozpoutala ve čtvrtek 8. srpna Liga a její generální tajemník Matteo Salvini. Ten oznámil premiérovi Giuseppe Conteovi, že jeho strana vystupuje z koalice uzavřené s Hnutím 5 hvězd. Jelikož premiér Conte odmítl odstoupit, Liga podala návrh na vyjádření nedůvěry vládě, který bude pravděpodobně úspěšný. Strana Mattea Salviniho taktéž žádá, aby po pádu vlády byly ihned svolány předčasné volby. Požadavek Ligy podporuje i uskupení Italští bratři, zatímco Berlusconi a jeho strana Forza Italia se zatím nevyjádřil. V případě rychle svolaných voleb by Itálie šla k urnám mezi koncem října a začátkem listopadu, neboli v období, kdy se aktivně jedná o návrhu na rozpočet pro příští rok.

Proti tomuto "jízdnímu řádu", který má dle kritiků jediný účel, a sice přeměnit vysoké preference Ligy v mandáty a posty, se jako první postavilo Hnutí 5 hvězd. Lídři hnutí chtějí ještě před volbami schválit ústavní reformu, jež sníží počet zákonodárců, a změnit volební zákon. Proti rychlému svolání předčasných voleb se postavila i hlavní tvář hnutí a jeden ze zakladatelů, bývalý komik Beppe Grillo. "Nemůže nechat otěže této země takovým lidem," řekl Grillo deníku Corriere della Sera. Hypotézu přechodné vlády podporuje i fakt, že podzimní termín voleb by pro Itálii téměř jistě znamenal rozpočtové provizorium a výrazné navýšení sazeb DPH. I z tohoto hlediska část Demokratické strany a dalších levicových uskupení vyjádřila opatrnou podporu možnosti sestavit přechodnou vládu. Naopak šéf Demokratické strany Nicola Zingaretti je proti takovému scénáři, jelikož se obává, že přechodná vláda by vedla jen k dalšímu zvýšení preferencí Ligy.

Výrazným aktérem ve vládní krizi bude, jak je v Itálii zvykem, prezident republiky Sergio Mattarella. Bude záležet právě na prezidentovi republiky, jaké řešení vládní krize podpoří. Z vrchu Quirinale, kde sídlí prezidentská kancelář, zatím žádné signály nepřišly. Prezident vyčkává na jasná vyjádření politických stran a na debatu, která bude předcházet hlasování o nedůvěře.

Zdroj: www.ansa.it

Zdorj fotografie: governo.it

Loading…