Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.02.2019

Intra-unijní arbitráže končí

Evropské firmy již nemohou zahájit arbitráže na ochranu investic proti zahraniční členské zemi Evropské Unie. O novince informuje Litigation Flash, který vydává advokátní kancelář Havel & Partners, člen Italsko-české komory.

K zrušení intra-unijních arbitráží došlo v důsledku nálezu Soudního dvoru EU ve sporu mezi nizozemskou společností Achmea a Slovenskem. Holandská firma vyvolala kvůli legislativním změnám v oblasti zdravotního pojištění proti Slovensku arbitráž, a to na základě ustanovení obsaženém v dohodě o ochraně investic, kterou v roce 1991 sjednalo Nizozemí s tehdejší ČSFR.

Spor ale doputoval až k Soudnímu dvoru EU, který de facto prohlásil arbitrážní doložky v dohodách mezi členskými státy EU v rozporu s unijním právem. Zahraniční investice v jiné zemi EU totiž již chrání unijní právo. „Z toho důvodu (při určitém zjednodušení) není v rámci jednotného vnitřního trhu EU potřebná dodatečná ochrana na základě intra‐unijní BIT (bilaterálních dohodách o ochraně i věstíc, pozn, red.),” poukazují advokáti z AK Havel&Partners Dušan Sedláček a René Cienciala.

S nálezem se ztotožnila i Evropská komise. Členské státy přijaly nález ve společné deklaraci z poloviny ledna letošního roku. Evropské firmy tak již nebudou moci se soudit o své investice před arbitrážními soudy. Členské státy také vyjádřily vůli zrušit intra-unijní dohody na ochranu investic do 9.prosince letošního roku.

 

Zdroj:  havelpartners.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…