Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.03.2023

Členové Italsko-české komory debatovali o ekonomice se Zamrazilovou a Markem

Členové Italsko-české komory debatovali ve čtvrtek 23. února o stavu české ekonomiky s viceguvernérkou České národní banky Evou Zamrazilovou a Davidem Markem, Chief Economist & Director Deloitte Czech Republic a ekonomickým poradcem zvoleného prezidenta Petra Pavla. Konference Česká republika ekonomické trendy a prognózy na rok 2023 se zúčastnili také předseda komory Danilo Manghi a italský velvyslanec v Praze Mauro Marsili.

Viceguvernérka Zamrazilová představila makroekonomické vyhlídky na rok 2023. „Vypadá to, že se Česká republika recesi vyhne,“ uvedla viceguvernérka. Letos by se růst měl zastavit kolem nuly a v příštím roce vystoupat na dvě až tři procenta. Zbrzdit by naopak měla inflace, zatímco kurz by se měl dostat na nejméně 24 korun za euro.

Velmi kriticky se k vývoji české ekonomiky v posledních letech vyjádřil David Marek. “Máme minimální hospodářský růst, máme vysokou inflaci, máme státní finance ve velmi špatném stavu a v poslední době máme poměrně vysoký schodek účtu platební bilance,“ popsal stav české ekonomiky Marek. Podle něj je nutné především zasáhnout do fiskální politiky či zbrzdit inflační očekávání. Dalším kritickým faktorem je trh práce.

Členové s hosty debatovali o úrokových mírách či inflaci. Podle viceguvernérky Zamrazilové bude možné snížit úrokové míry, až bude jasný zlom ve vývoji inflaci. Centrální banka nyní nepočítá s výraznějším růstem úrokových m2r. Zvyšování úroků má omezený dopad na podnikový sektor, protože si mnoho firem bere půjčky v eurách. David Marek i někteří členové se vyjádřili pro růst úroků ČNB.

Zdroj: Camic

Zdorj fotografie: Studio Adam & Costey

Loading…