Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

08.01.2019

V roce 2018 se bankroty firem dostaly na minimum

Příznivý stav české ekonomiky má přímý dopad i na počet insolvencí a krachů firem. Ukazují to údaje zveřejněné agenturou Crif – Czech Credit Bureau, členem Italsko-české komory.

Podle těchto údajů zkrachovalo v průběhu loňského roku 649 firem. Jedná se o nejnižší číslo v posledních jedenácti letech, odkdy platí současný insolvenční zákon. Nejvíce firem muselo zavřít v odvětvích obchodu, průmyslu a stavebnictví. Územní struktura bankrotů pak reflektuje silnou koncentraci firemních orgánů v Praze. „Za pouhé čtyři roky se počet bankrotů obchodních společností snížil téměř o polovinu. Za jejich poklesem nadále stojí příznivá makroekonomická situace. Kromě přetrvávající vysoké zahraniční poptávky se díky déletrvající nízké nezaměstnanosti a rostoucím reálným mzdám zvyšuje také domácí poptávka a tím ochota spotřebitelů k vyšším útratám,“ poukazuje Věra Kameníčková, hlavní analytička agentury.

Zlepšení se týká i méně strukturovaných podnikatelských subjektů. Počet bankrotů živnostníků se snížil na 5418 a jedná se o nejnižší číslo za uplynulých šest let. V posledních čtyřech letech se pak počet bankrotů podnikatelů snížil zhruba o čtvrtinu. Pokles zaznamenávají i osobní bankroty fyzických osob.

Zdroj: www.informaceofirmach.cz

Zdroj fotografie: Crif Czech Credit Bureau

Loading…