Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Zákon proti kouření: projde tentokrát?

V polovině prosince roku 2014 vláda neschválila návrh novely Zákona o návykových látkách, kterou připravila skupina poslanců hnutí Akce nespokojených občanů. Měsíc po neschválení Ministerstvo zdravotnictví představilo vlastní novelu, která obsahuje naprostý zákaz kouření v restauracích a barech.

Česká legislativa dodnes patřila k těm nejvíce liberálním v Evropě. Aktuální znění zákona prakticky neklade žádné překážky pro kouření ve stravovacích zařízeních, a nechává tak provozovatelům restaurací a barů volnou ruku. V posledních letech tak vznikl tržní segment nekuřáckých restaurací a dalších podniků, jež však zůstávají v menšině na českém trhu s pohostinskými službami. Velmi často je také k vidění vyčlenění nekuřáckého prostoru, ale jeho stavební oddělení od kuřácké zóny zůstává nedostatečné.

Je to tedy již několik let, co zákonodárci připravují novelu Zákona o návykových látkách, které však byly pravidelně smeteny ze stolu buď v Senátu nebo v Poslanecké sněmovně. Snížení tolerance vůči kouření v restauračních podnicích je tentokrát součástí koaliční dohody, což by mohlo zvýšit odolnost novely vůči pravidelnému parlamentnímu Vietnamu.

Konkrétně novela připravena Ministerstvem zdravotnictví obsahuje striktnější pravidla než poslanecký návrh. Ten obsahoval možnost zachovat kuřácké prostory v provozovnách, kde jsou podávané jen studené a teplé nápoje. Ministerská novela naopak navrhuje naprostý zákaz kouření v restauracích a barech.

Prohibicionistický obrat Ministerstva zdravotnictví by neměl mít negativní dopad na tržby zařízení v pohostinství ve střednědobém horizontu. Podle výzkumů citovaných ministerstvem v důvodové zprávě, ve střednědobém horizontu by tržby měly vzrůst o 3% až 6%, i když v krátkodobé perspektivě se počítá s poklesem příjmů o 3%. Ministerstvo však předpokládá, že celkově se tržby zařízení v pohostinství zvýší o šest miliard korun více.

Tyto odhady však plně nepřesvědčují podnikatelská sdružení, která navíc poukazují na investice do stavebních oddělení nekuřáckých prostor, které budou znehodnoceny novelou zákona. “Současná legislativa přivede mnoho podnikatelů k nemalým investicím do stavebních prací,” upozorňuje Svaz obchodu a cestovního ruchu, “Dnes tak na 60% restaurací nabízí svým zákazníkům zcela nekuřácký provoz nebo stavebně oddělenou kuřáckou část.”

Mimo jiné, novela zákona z dílny Ministerstva zdravotnictví se nebude týkat jen cigaret, ale i dalších prostředků inhalace. Zákaz se dotkne také elektronických cigaret, nezávisle na tom, zda obsahují nikotinovou či jinou náplň. Celkově tak elektronické cigarety budou fakticky postaveny na stejnou úroveň jako klasické cigarety.

Další část novely se týká prodeje alkoholických nápojů. Obsluha bude muset být pozornější, zda neservíruje alkohol nezletilým osobám: pokuty se totiž zvýší až na 1 milion Korun pro provozovatele zařízení. Novela také obsahuje pravidlo, které se jistě setká s bouřlivou reakcí ze strany podnikatelů: nově by měl být v nabídce zařízení alespoň jeden nealkoholický nápoj, který by ve stejném objemu byl levnější než nejlevnější alkoholický nápoj.

Ministerstvo zdravotnictví se tak do novely, která obsahuje celou řadu povinností, nařízení a zákazů, pustilo s velkou vervou. A právě tato regulační přebujelost by mohla iniciativě v Parlamentu ublížit, jelikož proti zákonu mohou konvergovat zájmy celé řady odlišných subjektů a skupin.


Credit: psp.cz

Loading…