Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Česká republika a Praha jsou první na cílové pásce

Česká republika a Praha jsou stále slibnějšími místy pro jogging a kvalitní maratonské závody. Ukazuje to žebříček Známek oddělených Mezinárodní asociací federací lehké atletiky (IAAF).

Podle žebříčku IAAF, Praha je společně s Lisabonem světové město, kde se pořádá nejvyšší počet závodů oceněných zlatou značkou. V žebříčku se nachází také Olomouc a Ústí nad Labem díky jednomu zlatému závodu na město, a také České Budějovice a Karlovy Vary díky jednomu stříbrnému závodu na město. Díky sedmi udělených značek (pět zlatých a dvou stříbrných) je Česká republika zemí na evropském kontinentu, kde je pořádán nejvyšší počet certifikovaných závodů.

“Pro zemi s deseti miliony obyvatelů se jedná o mimořádný výsledek,” vysvětluje prezident Prague International Marathon Carlo Capalbo, “Značky IAAF dokazují vysokou kvalitu závodu, který musí splnit celou řadu parametrů, a tudíž poskytnout kvalitní logistické zázemí běžcům, zorganizovat anti-dopingové kontroly, zorganizovat velký počet lékařských hlídek a zajistit účast mezinárodních profesionálních běžců.”

Všechny oceněné závody spadají do seriálu RunCzech organizovaného Prague International Marathonem, který dokázal v průběhu dvaceti let aktivity dosáhnout excelentních výsledků. Úspěch je potvrzen čím dál vyšším počtem běžců účastnících se závodů: minulý rok jich bylo téměř 70 tisíc. “Jedná se o dvacet let intenzivní práce, která začala pořádáním maratonů v Praze, jež se následovně rozšířily i do dalších českých měst,” dodává Carlo Capalbo.

Kromě pozitivních efektů na rozšíření sportování, závody oceněné Značkami IAAF představují také důležité obohacení turistické nabídky měst, kde se závody konají. Běžci totiž představují zajímavou niku na trhu s cestovním ruchem. “Značky dodávají závodu mezinárodní věhlas, a ukazují zahraničním běžcům kvalitu závodu,” vysvětluje Carlo Capalbo, “Značky tak mají příznivý dopad na přítomnost běžců ze zahraničí, stačí pomyslet například na Olomoucký maraton, jehož se v loni zúčastnilo na pět stovek zahraničních běžců, již byli v Olomouci poprvé.”

Těchto pozitivních vlivů si čím dál více všímají i veřejné instituce a místní samosprávy, které podporují oceněné závody pořádané v jejich městech. “Ačkoliv iniciativa přišla ze soukromého sektoru, tak politici začali chápat význam těchto akcí,” dodáva Carlo Capalbo.

 

Credit: runczech.com

Loading…