Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.10.2016

28 října: kdo může otevřít a kdo ne

V pátek 28. října bude poprvé aplikován zákon regulující prodejní aktivity během státních svátků, který vstoupil v platnost 1. října. Dle navrhovatele by zákon měl umožnit prodavačkám a prodavačům strávit svátky v rodinném kruhu. Výjimek ze zákazu je však mnoho.

Není svátek  jako svátek. Zákaz se týká jen některých státních svátků. Je zakázáno prodávat v obchodech 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince a 24. prosince do 12 do 24 hodin. V ostatní sváteční dny nepodléhá prodejní aktivita žádné regulaci.

Rozměr a poloha. Zákaz platí jen pro obchody s rozlohou 200 metrů čtverečních a více. Do rozhodné hodnoty je nutné započíst prostory přístupné zákazníkům a zázemí pro personál. Neberou se naopak v potaz kanceláře, sklady či schody. Prodávat bez omezení mohou také obchody ve zdravotnických zařízeních a dopravních uzlech jako jsou letiště či autobusová a vlaková nádraží. Některé řetězce chtějí využít této výjimky k tomu, aby nechaly otevřené supermarkety ve vestibulech pražského metra, které je v zákonu definováno jako specifická železniční trať. Zákaz prodeje se nevztahuje ani na lékárny či čerpací stanice.

Jen prodej. Zákon se týká jen prodejních aktivit. Obchodní místa, která slouží také jako showroom, tak mohou zůstat otevřená a přijímat objednávky. Nesmí však prodávat. Zákaz prodeje se týká dle České obchodní inspekce i výdejen e-shopů. V zavřených prodejnách však bude možné vyvíjet aktivity jako doplňování zásob či inventarizace zboží bez hrozby jakékoliv sankce. Naopak prodejnám, jež poruší zákaz prodeje, hrozí udělení pokuty až pět milionů korun.

Kdo bude mít otevřeno. Nákupní centra v Praze s velkým počtem prodejen pod 200 metrů čtverečních zůstanou většinou otevřena. Zcela zavřou většinou nákupní centra v regionech.

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia: Pixabay

Loading…