Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.06.2018

90% firem ještě nezveřejnilo účetní závěrku, čas je do konce července

Zhruba 90% českých firem stále nezveřejnilo svou účetní závěrku za rok 2017. S údajem přišla agentura Bisnode.

Většina firem má se zveřejněním čas až do 30. července. Účetní závěrku je nutné zaslat ve formátu Pdf na kompetentní Rejstříkový soud, a to skrze e-mail, datovou schránku, webovou aplikaci či na nosičích CD a DVD (USB disky soud nepříjímá). „Od 1. 1. 2016 se tato povinnost vztahuje i na spolky, nadace, ústavy, společenství vlastníků jednotek a obecně prospěšné společnosti“. Připomíná Soňa Plachá, expertka z agentury Deloitte, člena Italsko-české komory.

Zveřejňování účetních závěrek v Obchodním rejstříků patří k nejméně respektovaným povinnostem ze strany českých firem. V posledních dvou letech nezveřejnilo účetní údaje v rejstříku přes šedesát procent firem. Část společností pak dokument zveřejňuje s velkou prodlevou, jak ukazuje fakt, že podíl firem porušující tuto povinnost klesá s odstupem času. Firmy, jež účetní závěrku nezveřejňují, přitom většinou provozují podnikatelskou činnost. Podle odhadu agentury Bisnode spící firmy, jež nevyvíjí žádnou ekonomickou aktivitu, tvoří zhruba jen 10% všech zapsaných společností.

Za nezveřejnění účetní závěrky firmám hrozí ze strany Krajských soudů pořádková pokuta ve výši až 100 tisíc korun. „Pokud však zapsaná osoba nebude plnit svoji povinnost předkládat požadované listiny opakovaně nebo bude-li mít takové neplnění závažné důsledky pro třetí osoby a bude na tom právní zájem, může rejstříkový soud i bez návrhu zahájit řízení o zrušení zapsané osoby s likvidací“, uvádí Soňa Plachá. Vzhledem k rozsahu fenoménu soudy řeší prohřešky jen na základě podnětů třetích osob. To chce částečně změnit návrh novely zákona, který na začátku června schválila vláda. Nová úprava by zjednodušila proces likvidaci firem, jež dvakrát po sobě nezveřejnily účetní závěrku a se soudy navíc nekomunikují. Novel, kterou kritizují podnikatelské asociace, musí ještě projít Parlamentem.

Zdroj: https://www.bisnode.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…