Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.07.2017

Airbnb a další odmítají platit daň z krátkodobého nájmu

Airbnb a další platformy nabízející krátkodobý pronájem nemovitostí odmítají vybírat daň z krátkodobého nájmu, která v Itálii vstoupila v platnost v pondělí 17. července.

V otevřeném dopise se Airbnb, platforma Homeway a Italská federace realitních makléřů a zprostředkovatelů vymezila proti nové dani v otevřeném dopise Italské daňové správě. Petentům vadí, že protokoly k výběru daně byly zveřejněny jen krátce před vstupem v platnost zákona a především přenesení odpovědnost za výběr daně z majitelů nemovitostí na zprostředkovací platformy a agentury. Ty musí podle zákona vybírat srážkovou 21 procentní daň a každý rok zasílat podrobný přehled zprostředkovaných pronájmů. Za eventuální nedoplatky budou nést následky také zprostředkovatelé. Platformy také budou muset rozeznat, zda majitel nemovitosti dani podléhá: na platformách totiž inzerují pokoje i tradiční ubytovací zařízení, jež dani nepodléhají.

Airbnb se rozhodlo, že daň od pondělí vybírat nebude. Odlišně se ale zachovaly jiné menší zprostředkovací platformy, např. Rentopolis. Dle jednatele platformy, Stefana Bettanina, „v prováděcích pravidlech jsou sice nejasné pasáže, ale celkově umožňují výběr daně“. Dle Bettanina, který je také manažer Asociace italských property managerů, je možné mnoho obtíží vyřešit technologickým nastavením správcovského softwaru.

Zdroj: www.fiaip.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…